Pažitka
Název:

Biftek z pravé svíčkové se špekovým mantlem s restovanými žampiony na lůžku z vařených kapustových listů se šťouchanými bramborami


Biftek z pravé svíčkové se špekovým mantlem s restovanými žampiony na lůžku z vařených kapustových listů se šťouchanými bramborami


Ingredience:
Ingredience:
biftek 200 - 250 g ze střední části svíčkové2 ks
kvalitní olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
čerstvě drcený barevný papř špetka
máslo dle potřeby
žampiony10 ks
kapusta4 velké listy
česnek4 stroužky
středně velké brambory6 ks
tučná smetana ke šlehání3 lžíce
plátky špeku dle potřeby
Postup přípravy:

Jsem milovnicí zeleniny a dlouhé dny se klidně zcela obejdu bez masa. Když už ale vařím zeleninu pátý den v týdnu, tak se pak o víkendu těším na pořádný kus "flákoty". Tento recept je právě jedním takovým "víkendovým" potěšením. Splňuje přesně mé představy...kus vynikajícího masa marinovaný na můj oblíbený způsob a zelenina, kterou si stejně nikdy neodpustím.

Den předem si oba vysoké plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme do původního tvaru a výšky. Oba plátky masa zabalíme po bocích do tenoučkých plátků špeku a kolem dokola plátky se špekem svážeme pevnou šňůrkou nebo nití, aby špek z masa neměl během smažení masa tendenci sklouzávat. Plátky masa po obou stranách potřeme kvalitním olivovým olejem, osolíme a posypeme silnější vrstvou drceného barevného pepře. Takto připravené maso dáme do misky a přes noc jej necháme odležet v lednici. Další den povaříme listy kapusty, zbavené středového košťálu v dobře osolené, opepřené vodě se třemi stroužky česneku (pokrájenými na tenoučké plátky). Kapustu takto vaříme do té chvíle, až nám krásně změkne. Když je kapusta dovařená, opatrně listy vyjmeme z vody tak, aby se nám nepotrhaly, a dáme je spolu s plátky česneku na zvláštní talíř. Během toho, co se nám vařily listy kapusty, jsme si povařili i brambory ve slupce doměkka. Brambory oloupeme a rozšťoucháme se dvěma lžícemi másla, troškou soli a 3 lžícemi tučné smetany ke šlehání. Poté si oloupeme 10 žampionů, rozkrojíme je vejpůl, na pánev si dáme rozehřát 1 polévkovou lžíci másla, na které žampiony s troškou soli a pepře orestujeme dozlatova. Žampiony dáme také stranou, jakmile budou připravené ke konzumaci. A nyní přichází hřeb celé přípravy oběda. Na pánvi, na které jsme orestovali žampiony, rozpálíme 3 polévkové lžíce olivového oleje. Olej musí být skutečně dobře rozpálený a v této fázi na pánev položíme oba marinované bifteky. Trochu se s nimi „pomazlíme“ a je důležité je dobře opéct ze všech stran, i po bocích, kde je provázkem dobře ovázaný špek. Maso se musí dobře zatáhnout. Cca po pěti minutách je maso zatažené a pak jej smažíme dál cca 8 – 10 minut tak, že jej v pravidelných dvouminutových intervalech otáčíme a též se snažíme opékat i boky masa. Kdo má rád úpravu medium rare, tak mu skutečně stačí oněch 8 – 10 minut, kdo má raději propečenější maso, může smažit o 4 minuty déle. Jednotlivé ingredience nyní naservírujeme na talíř. Na talíř rozložíme povařené listy kapusty, posypeme je plátky česneku, na ně naservírujeme šťouchané brambory, ozdobené restovanými žampiony a pak na list kapusty položíme biftek. Dobrou chuť!!!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno