Ingredience: | |
biftek 200 - 250 g ze střední části svíčkové | 2 ks |
kvalitní olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
čerstvě drcený barevný papř | špetka |
máslo | dle potřeby |
žampiony | 10 ks |
kapusta | 4 velké listy |
česnek | 4 stroužky |
středně velké brambory | 6 ks |
tučná smetana ke šlehání | 3 lžíce |
plátky špeku | dle potřeby |
Jsem milovnicí zeleniny a dlouhé dny se klidně zcela obejdu bez masa. Když už ale vařím zeleninu pátý den v týdnu, tak se pak o víkendu těším na pořádný kus "flákoty". Tento recept je právě jedním takovým "víkendovým" potěšením. Splňuje přesně mé představy...kus vynikajícího masa marinovaný na můj oblíbený způsob a zelenina, kterou si stejně nikdy neodpustím.
Den předem si oba vysoké plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme do původního tvaru a výšky. Oba plátky masa zabalíme po bocích do tenoučkých plátků špeku a kolem dokola plátky se špekem svážeme pevnou šňůrkou nebo nití, aby špek z masa neměl během smažení masa tendenci sklouzávat. Plátky masa po obou stranách potřeme kvalitním olivovým olejem, osolíme a posypeme silnější vrstvou drceného barevného pepře. Takto připravené maso dáme do misky a přes noc jej necháme odležet v lednici. Další den povaříme listy kapusty, zbavené středového košťálu v dobře osolené, opepřené vodě se třemi stroužky česneku (pokrájenými na tenoučké plátky). Kapustu takto vaříme do té chvíle, až nám krásně změkne. Když je kapusta dovařená, opatrně listy vyjmeme z vody tak, aby se nám nepotrhaly, a dáme je spolu s plátky česneku na zvláštní talíř. Během toho, co se nám vařily listy kapusty, jsme si povařili i brambory ve slupce doměkka. Brambory oloupeme a rozšťoucháme se dvěma lžícemi másla, troškou soli a 3 lžícemi tučné smetany ke šlehání. Poté si oloupeme 10 žampionů, rozkrojíme je vejpůl, na pánev si dáme rozehřát 1 polévkovou lžíci másla, na které žampiony s troškou soli a pepře orestujeme dozlatova. Žampiony dáme také stranou, jakmile budou připravené ke konzumaci. A nyní přichází hřeb celé přípravy oběda. Na pánvi, na které jsme orestovali žampiony, rozpálíme 3 polévkové lžíce olivového oleje. Olej musí být skutečně dobře rozpálený a v této fázi na pánev položíme oba marinované bifteky. Trochu se s nimi „pomazlíme“ a je důležité je dobře opéct ze všech stran, i po bocích, kde je provázkem dobře ovázaný špek. Maso se musí dobře zatáhnout. Cca po pěti minutách je maso zatažené a pak jej smažíme dál cca 8 – 10 minut tak, že jej v pravidelných dvouminutových intervalech otáčíme a též se snažíme opékat i boky masa. Kdo má rád úpravu medium rare, tak mu skutečně stačí oněch 8 – 10 minut, kdo má raději propečenější maso, může smažit o 4 minuty déle. Jednotlivé ingredience nyní naservírujeme na talíř. Na talíř rozložíme povařené listy kapusty, posypeme je plátky česneku, na ně naservírujeme šťouchané brambory, ozdobené restovanými žampiony a pak na list kapusty položíme biftek. Dobrou chuť!!!
Podrobné info: