Pažitka
Název:

Bílé housky


Bílé housky


Ingredience:
Ingredience:
mléko250 ml
olivový olej1 lžíce
sunečnicvý olej2 lžíce
vejce2 ks
hladká mouka500 g
cukr1 lžička
sůl1,5 lžičky
sušené droždí1,5 lžičky
semínka na posypání housek dle chuti
Postup přípravy:

Po delší době jsem oprášila recepis na domácí houstičky, protože jsme dnes neměli nic k večeři. Dělala jsem je se špaldovou moukou a nejlíp jsme si je vychutnali jen s máslem. Lahůdka, já snad budu pect častěji...

Výborné těsto, se kterým se úžasně pracuje. Vůbec se nelepí a krásně se tvaruje. Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte pletýnky, suky, rohlíčky a další tvary...

Já si pomáhám domácí pekárnou, to znamená na dno nádoby dám všechny tekuté ingredience, přikryju je moukou na střed nádoby přijde droždí a do protilehlých rohů cukr a sůl. Zapnete program "těsto".

Pokud pekárnu nemáte, postupujete obdobně, jen naopak - smícháte ve větší míse mouku s cukrem, solí a droždím. Přidáte všechny mokré suroviny, které musí mít pokojovou teplotu (můžete si pomoci MW troubou). Vypracujete těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Zaprášíte zlehýnka moukou, misku zakryjete utěrkou a dáte kynout na teplé místo na cca 1,5 hodiny. V polovině kynutí můžete propracovat a znovu nechat překynout.

Po vykynutí tvarujeme housky. Necháme pod utěrkou ještě 30 - 45 minut překynout. Potřeme mlékem (smetanou/vejcem) a posypeme dle chuti. Sypání není potřeba, ale zpestří obyčejnou klasiku. Místo semínek zkuste třeba strouhaný sýr, plátky slaniny apod.

Toto těsto je také dobré nadívané. Fantazii se meze nekladou!
Pečeme při 200oC asi 5 - 7 minut, poté troubu stáhneme na 170°C a dopečeme, až mají zlatavou barvu. Po upečení ihned přendáme na mřížku.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno