Ingredience: | |
hladká mouka | 600 g |
droždí | 42 g |
vlažné mléko | 250 ml |
čerstvý špenát | 50 g |
česnek | 2 - 4 stroužky |
vejce | 3 ks |
olivový olej | 4 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
pískový cukr | špetka |
kmín nebo sezam | na posypání |
Večer jsem napekla a dnešní snídaně byla s domácími bochánky se špenátem a lučinou. Samozřejmě také domácí. Co vám budu povídat, byla to skvělá snídaně. Recept na lučinu zde.
Trochu mouky odložíme stranou, zbylou prosejeme a doprostřed utvoříme důlek. Do něj nadrobíme droždí, přisypeme cukr a přilijeme polovinu vlažného mléka. Vše poprášíme trochou mouky, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Špenát pečlivě omyjeme a nakrájíme nadrobno spolu s česnekem.
Do kvásku přilijeme zbylé mléko, 2 vejce, špenát, olej, česnek a sůl. Těsto dobře prohněteme, utvoříme bochánek, poprášíme zbytkem mouky a necháme kynout asi hodinu.
Po vykynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 20 kusů a tvoříme kuličky. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamem.
Pečeme asi 20 minut v předem předehřáté troubě na 180 stupňů.