Pažitka
Název:

Boloňská omáčka


Boloňská omáčka


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (hovězí)500 g
větší bílá cibule1 ks
mrkev3 ks
řapíkatý celer1,5 stonku
česnek3 stroužky
drcená rajčata1 plechovka
kvalitní červené víno3 dcl
třtinový cukr1 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
tymiánu2 lžičky
smetana (rostlinná)1,5 dcl
Postup přípravy:

Boloňská omáčka je taková klasika. U nás doma jsme si ji doslova „vymazlili“. Vždy když se u nás vaří, tak je to z dvojité dávky, aby se mohla použít jak na těstoviny, tak třeba i do lasagní a pokud přeci jen zbude, tak se zamrazí, a když potřebuji rychle něco připravit, tak ji mám vždy po ruce. Doporučuji vám při výběru červeného vína nešetřit, jeho kvalita se vám promítne i do výsledné chuti omáčky.

Nejprve si očistíme mrkev a řapíkatý celer a nakrájíme na malé kostičky. Následně nasekáme česnek najemno a stejně tak nakrájíme i cibulku.

Na rozpáleném olivovém oleji jemně orestujeme mrkev, cibulku a řapíkatý celer a pak přidáme nakrátko česnek. Přidáme mleté maso, které orestujeme společně se zeleninou. Osolíme a opepříme, nejlépe i zeleninový základ samostatně. Po zarestování přidáme rajčata, tymián a dle potřeby dochutíme třtinovým cukrem. Potom podlijeme červeným vínem a podusíme, za občasného promíchání vaříme na mírném ohni nejméně hodinu a půl (je třeba, aby se vyvařil alkohol). Na závěr přidáme na zjemnění sójovou smetanu a krátce povaříme.

Tuto omáčku je možné podávat na těstoviny nebo ji použít do lasagní. U nás se dělá z dvojité dávky, protože zbytek si pak dávám do mrazáku a pak jako když ji najdu.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno