Pažitka
Název:

Boloňská omáčka s kuskusem pro děti od 1 roku

dětská jídla


Boloňská omáčka s kuskusem pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso300 g
mrkev1 ks
cibule1 ks
červené víno50 ml
rajčata1 plechovka
olivový olej3 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
kuskus balíček
sýr na strouhání kousek
bazalka na ozdobení
Postup přípravy:

Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel. 

Na olivovém oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě "rozmašírujeme", aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více a omáčka se také vaří déle, ale to už bychom byli v kategorii dospělých majících spoustu času). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.
Kuskus (na 1 dospělou porci to dělá asi tak půl šálku syrového kuskusu) přelijeme vroucí vodou asi tak 1 cm nad okraj misky, přiklopíme a necháme pět minut odstát. Krásně vodu nasákne a nemusí se vařit. 

Dětská specifika



Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno