Pažitka
Název:

Bombajské brambory - VEGE

vegetariánský recept


Bombajské brambory - VEGE


Ingredience:
Ingredience:
vařené brambory ve slupce4 - 6 ks
velká rajčata4 ks
velká červená cibule1 ks
korianr svazek
chilli paprička1 ks
česnek3 stroužky
zázvor3 cm
římský kmín1 lžička
hořčičné semínko (bílé/černé)1 lžička
kurkuma1/2 lžičky
mletý koriandr1/2 lžičky
Garam masala1/2 lžičky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej /Ghí dle potřeby
citron dle chuti
Postup přípravy:

Kocour není doma a myši mají pré. Doma se mnou nikdo nesdílí vášeň pro kořeněné Indické jídlo a tak jsem využila situace, že manžel není doma a děti dojídají včerejší francouzské brambory.
Já jsem tedy neodolala a udělala si svoje oblíbené Bombajské brambory. Je to čistě vegetariánské jídlo, které je kořeněné a ostré. Přesně tak jak mám ráda

Tyto brambory jsou v podstatě kari. Ne každé totiž musí mít omáčku. Kdo začíná s Indickou kuchyní, tak tento recept je pro něho ideální.

Důležité je, aby se všechno sušené koření probudilo v horkém oleji. Pokud neseženete třeba celý římský kmín, tak můžete dát i mletý, jen je potřeba smažit kratší dobu.
Hořčičné semínko je to klasické co dáváte do nakládaných okurek. Jestliže seženete to tmavé, tak jedině dobře. Je štiplavější a chuťově výraznější.

Garam masala je směr koření, tak jako kari. Najdete v něm spoustu druhů voňavého koření a dá se koupit přímo v malých mlýncích na koření. Je to praktické, protože když není pomleté dopředu, tak si lépe udrží svou vůni. 

Dál už budete potřebovat jen běžné věci k sehnání. 

Cibuli si pokrájejte nadrobno a rajčata spařte, oloupejte a zbavte semínek.

Chilli papričku můžete dát jak čerstvou, tak i sušenou a nebo pastu.

Zázvor s česnekem si podrťte a nebo nastrouhejte najemno.

Brambory si uvařte tak do 3/4 . Nechte vychladnout a nakrájejte na čtvrtky. Budou se ještě dodělávat na pánvi a tak je to lepší. Mohlo by se vám totiž stát, že vám nakonec vznikne bramborová kaše.

Do větší pánve si dejte olej a všechno suché koření. Zprudka orestujte a přidejte cibuli, česnek, chilli a zázvor. K opečené cibuli dejte brambory a několik minut společně opékejte, aby se na bramborách udělala krásná kůrka.

Jakmile jsou brambory úplně měkké, můžete přidat na proužky rajčata a už jen krátce prohřát.

Zasypte natí z koriandru a dochuťte solí a pepřem.

Já osobně zakápnu ještě trochou citrónu, ale to záleží na vaší chuti.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno