

| Vývar: | |
| hovězí přední maso s kostí | 500 g |
| vepřové plecko | 250 g |
| bobkový list | 5 ks |
| nové koření | 5 kuliček |
| černý pepř | 10 kuliček |
| sůl | 2 lžičky |
| Polévka: | |
| bulvový celer | 50 g |
| kořen petržele | 50 g |
| střední mrkev | 1 ks |
| malá cibule | 1 ks |
| slanina | 150 g |
| uvařená červená řepa | 2 ks |
| střední brambora | 2 ks |
| bílé hlávkové zelí | 150 g |
| krájená rajčata | 400 g |
| třtinový cukr | 1 lžička |
| sladká mletá paprika | 2 lžíce |
| citronová šťáva nebo vinný ocet | 1 lžíce |
| čerstvě mletý pepř | špetka |
| hustá kysaná smetana 30% | na ozdobení |
Polévka, která zahřeje....
Omyté maso vložíme do 2,5 l studené vody, přidáme vše ostatní a pomalu táhneme do změknutí masa cca 3 hodiny. Poté vývar scedíme a maso odložíme.
Dále budeme potřebovat 50 g bulvového celeru, stejné množství kořenu petržele, střední mrkev, malou cibuli, 150 g slaniny, 2 uvařené červené řepy, 2 střední brambory, 150 g bílého hlávkového zelí, 400 g plechovku krájených rajčat (Valfruta), lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sladké mleté papriky, lžíci citronové šťávy nebo vinného octa, čerstvě mletý pepř a do talířů pak hustou kysanou smetanu 30%.
Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a petržel, to vše nakrájené na menší kostky. Zarestujeme, až nám mrkev pustí barvu. Přidáme rajčata z plechovky, cukr, papriku a vše spolu orestujeme. Přihodíme na tenké nudličky nakrájené zelí, brambory na kostičky a zalijeme vývarem. Vaříme cca 15 minut. Pak přidáme uvařenou a na kostky nakrájenou řepu a vaříme dalších 10 minut. Maso z vývaru nakrájíme na kostky, přidáme do hrnce a společně ještě prohřejeme. Opepříme, ochutíme octem nebo citronovou šťávou, případně dosolíme. Podáváme horké s kopečkem lahodné husté smetany.