Pažitka
Název:

Borůvkové hrníčkové knedlíčky z cukrářských piškotů


Borůvkové hrníčkové knedlíčky z cukrářských piškotů


Ingredience:
Ingredience na knedlíky:
hladká nebo špaldová mouka200 g
cukr moučka150 g
cukrářské piškoty na kousky6 ks
kukuřičný škrob1 lžička
vejce2 ks
mléko250 ml
sůl špetka
ovoce dle chuti200 g
Krémová pěna:
měkký tvaroh250 g
zakysaná smetana či šlehačka1 ks
cukr moučka100 g
ovoce50 g
tuk na vymazání hrníčků
hrubou mouku na vysypání hrníčků
Postup přípravy:

Netradiční knedlíčky s lahodnou tvarohovou polevou, které si určitě zamilujete.

Měkký tvaroh utřeme se zakysanou smetanou do hladké konzistence a přidáme rozmačkané ovoce. Zatím dejte do chladu a vrhneme se na knedlíky.
Žloutky s cukrem ušleháme. Mouku se špetkou soli a škrobu smícháme s našlehanou žloutkovou směsí. Přidáme pokrájené kostičky cukrářských piškotů a zalijeme mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zamícháme do připraveného těsta. Nakonec zlehka vmícháme 150 g ovoce.

Čtyři hrníčky si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Plníme je do 3/4 výšky. Ne víc! Praxe naučí.
Na dno velkého hrnce si vložíme plátýnko nebo utěrku a na ni opatrně postavíme naplněné hrníčky. Do hrnce nalijeme vodu cca. do poloviny výšky hrnků. Přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a vaříme 25-30 minut.
Zkoušíme špejlí. Těsto nám pěkně vyběhne.

Hrnky pomalu a opatrně vyjmeme z vody a necháme je chvilku zchladnout. Těsto se krásně uvolní od stěn a můžeme je ještě nožem přejet po obvodu hrnku, pak se nám i pěkně vyklopí knedlíčky. Buď jej rozkrojíme napůl aneb je nakrájíme klasicky na plátky a podáváme na talíři s tvarohovým krémem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno