Pažitka
Název:

Borůvkové knedlíky


Borůvkové knedlíky


Ingredience:
Ingredience:
brambory uvařené ve slupce500 g
dětská krupice + na podsypání100 g
bramborový škrob100 g
vejce1 ks
sůl špetka
(mražené) borůvky200 g
Pražená strouhanka:
máslo100 g
strouhanka50 g
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Nedávno jsem o víkendu měla pocit, že doma nic není, ale chci z toho uvařit oběd. 
Nastal tedy čas zašátrat v mrazáku a vylovit pečlivě nasyslené zásoby z léta.
Nakonec z toho byl dokonalý oběd.

Borůvkové knedlíky z bramborového těsta sypané cukrem a praženou strouhankou.

Brambory uvařte ve slupce doměkka, sceďte, oloupejte a nechte vychladnout.

Dejte si vařit hrnec vody a začněte připravovat těsto. Brambory prolisujte lisem na brambory do mísy. Pokud nemáte lis na brambory, tak je nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte krupičku, škrob, špetku soli a vejce. Promíchejte a vypracujte hladké těsto.

Podložku si zlehka posypejte krupičkou, na kterou budete pokládat hotové knedlíky (aby se nepřilepily). Z těsta vždy odeberte kousek, udělejte placičku, na ni dejte přibližně 2 lžičky borůvek. Teď bych další postup popsala asi tak, jako když dělám sněhovou kouli. Použití mražených borůvek má jednu velkou výhodu. Nemusíte se bát, že je při koulení knedlíku rozmáčknete. Nakonec ještě poválejte v rukách dokulata a zkontrolujte, jestli je knedlík neporušený a nemá nikde žádnou prasklinu.

Hotové knedlíky vložte do vroucí vody. Opatrně je vařečkou odlepte od dna. Knedlíky po chvilce vyplavou. Od té doby co vyplavou, je vařte ještě 5 minut. Mezitím, co se knedlíky vaří, rozehřejte na pánvičce máslo a vsypte strouhanku. Stačí opékat maximálně 2 minuty.

Hotové knedlíky vylovte z vody, nejlépe to jde děrovanou naběračkou. Dejte je do mísy a přidejte strouhanku.

Na talíři knedlíky pocukrujte moučkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno