Pažitka
Název:

Borůvkové koláčky


Borůvkové koláčky


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto1 balení
borůvky dle potřeby
mascarpone1 balení
šťáva z citronu dle chuti
med2 lžíce
vanilková exence dle chuti
vejce na potření okrajů1 ks
Postup přípravy:

Docela často brouzdám pinterestem, hledám tam inspiraci na tvoření, pečení a podobně, a protože se mi docela dost plní nástěnka "recepty, co chci vyzkoušet", dnešní los padl právě na jeden recept z pinterestu.

Zároveň jsem taky už hodně dlouho chtěla udělat koláčky z čerstvého ovoce. Znáte to, jak je v každém poctivém českém koláči tuna marmelády s cukrem? Tak přesně tohle jsem právě nechtěla, a plánovala jsem udělat koláčky, kde bude čerstvé ovoce a koláčky budou nadýchané a lehounké jako pírko. Kdy by na to mohl být lepší čas, než je mé zkouškové období, kdy trávím v rámci prokrastinace tolik času v kuchyni. I když zrovna tyhle koláčky byly raz dva hotové, a tak mi nezbylo nic jiného, než se zase brzy vrátit ke skriptům.

Koláčky jsou tak jednoduché, že je určitě zvládnou i vaši malí pomocníčci, jediné, s čím jim budete muset případně pomoct, bude válení těsta, pokud jste si koupili mražené nebo chlazené v bochánku. Já použila už rozválené listové těsto, které jsem koupila v lidlu.

Místo mascarpone můžete použít případně i jiný krémový sýr, nebo tvaroh. V receptu na pinterestu byl krémový sýr, tak jsem vyzkoušela, a je pravda, že koláčky jsou zase o řád jinde, než při použití tvarohu. Do koláčku nemusíte používat striktně jen borůvky. Můžete tam dát jakékoliv jiné bobulky, jako maliny nebo ostružiny, v létě určitě směle použijte to, co se vám zrovna urodí na zahrádce.

1. Troubu si rozehřej na 180°C.

2. Listové těsto si rozlož na linku a vykrájej z něj kolečka, která budou odpovídat velikosti koláčku. Pokud nemáš vhodné vykrajovátko, můžeš si pomoct skleničkou. Poté kolečka přemísti na plech vyložený pečícím papírem a ideálně si ještě naznač menším kolečkem, kde bude náplň.

3. V míse si smíchej ingredience na krém - mascarpone, med (či jiné sladidlo), vanilkovou esenci (já jsem použila domácí vanilková cukr) a trochu citronové šťávy. Směs potom pomocí cukrářského sáčku, nebo jakkoliv jinak šikovně se ti to podaří, nanášej doprostřed koláčku.

4. Okraje koláčku potři rozšlehaným vajíčkem, krém poklaď borůvkami a můžeš dát péct.

5. Koláčky peč asi 15 minut, až zezlátnou, vyndej je z trouby a nech ještě na plechu před servírováním 5 minut vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí25 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno