

| Těsto: | |
| hladká mouka | 175 g |
| moučkový cukr | 150 g |
| neloupané mleté mandle | 100 g |
| strouhaná kůra z 1 biocitronu | 1 ks |
| mletá skořice | 1 lžička |
| mletý hřebíček | 1/2 lžičky |
| sůl | špetka |
| žloutek | 3 ks |
| máslo (vychlazené) | 50 g |
| Mandlový krém: | |
| mleté mandle loupané | 50 g |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| Moučkový cukr | 30 g |
| máslo (změklé) | 40 g |
| vanilkový extrakt | 1 lžička |
| strouhaná citronová kůra | 1 lžička |
| Borůvková náplň: | |
| borůvky | 250 g |
| krupicový cukr | 2 lžíce |
| citronová šťáva | 1 lžička |
| Na dokončení: | |
| máslo | na vymazání formiček |
| žloutek | na potření těsta |
| krystalový cukr | na posypání |
Pracnější varianta, ale výsledek stojí za to.
Na těsto - mouku prosejeme s cukrem, přidáme mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček, sůl a žloutky. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Důkladně propracujeme. Snažíme se o co nejrychlejší zpracování, aby máslo příliš nezměklo. Uděláme bochánek a dáme do lednice.
Mandlová náplň - v misce smícháme mandle, hladkou mouku, cukr, změklé máslo i vanilkový extrakt.
Borůvková náplň - v misce smícháme borůvky s cukrem a citronovou šťávou.
Formičky na koláčky o průměru 10 cm (nejlépe s vyndavacím dnem) vymažeme máslem.
Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme z něj placku silnou asi 3 mm. Vykrájíme 6 koleček o průměru 12 cm. Těstem vyložíme formičky. Spodek těsta (dno) propícháme vidličkou. Mandlovou náplň rozdělíme na 6 dílů a rozetřeme na dno koláčků. Borůvky též na 6 dílů a naplníme koláčky.
Nějaké těsto by nám mělo zbýt. Z toho nakrájíme proužky a ty dáme přes borůvky a přitiskneme k okrajům koláčků. Proužky potřeme žloutkem a hodně posypeme cukrem - při pečení se udělá křupavá krusta.
Dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 25 minut.
Po upečení necháme lehce zchladnout a vyndáme z formiček.
Podrobné info: