Pažitka
Název:

Borůvkové koláčky z mandlového těsta


Borůvkové koláčky z mandlového těsta


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka175 g
moučkový cukr150 g
neloupané mleté mandle100 g
strouhaná kůra z 1 biocitronu1 ks
mletá skořice1 lžička
mletý hřebíček1/2 lžičky
sůl špetka
žloutek3 ks
máslo (vychlazené)50 g
Mandlový krém:
mleté mandle loupané50 g
hladká mouka2 lžíce
Moučkový cukr30 g
máslo (změklé)40 g
vanilkový extrakt1 lžička
strouhaná citronová kůra1 lžička
Borůvková náplň:
borůvky250 g
krupicový cukr2 lžíce
citronová šťáva1 lžička
Na dokončení:
máslo na vymazání formiček
žloutek na potření těsta
krystalový cukr na posypání
Postup přípravy:

Pracnější varianta, ale výsledek stojí za to.

Na těsto - mouku prosejeme s cukrem, přidáme mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček, sůl a žloutky. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Důkladně propracujeme. Snažíme se o co nejrychlejší zpracování, aby máslo příliš nezměklo. Uděláme bochánek a dáme do lednice.

Mandlová náplň - v misce smícháme mandle, hladkou mouku, cukr, změklé máslo i vanilkový extrakt.

Borůvková náplň - v misce smícháme borůvky s cukrem a citronovou šťávou.

Formičky na koláčky o průměru 10 cm (nejlépe s vyndavacím dnem) vymažeme máslem.

Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme z něj placku silnou asi 3 mm. Vykrájíme 6 koleček o průměru 12 cm. Těstem vyložíme formičky. Spodek těsta (dno) propícháme vidličkou. Mandlovou náplň rozdělíme na 6 dílů a rozetřeme na dno koláčků. Borůvky též na 6 dílů a naplníme koláčky.

Nějaké těsto by nám mělo zbýt. Z toho nakrájíme proužky a ty dáme přes borůvky a přitiskneme k okrajům koláčků. Proužky potřeme žloutkem a hodně posypeme cukrem - při pečení se udělá křupavá krusta.

Dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 - 25 minut.

Po upečení necháme lehce zchladnout  a vyndáme z formiček.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno