Pažitka
Název:

Borůvkové řezy


Borůvkové řezy


Ingredience:
Piškotový plát:
vejce, odděleně (velikost M)4 ks
cukr krupice90 g
mandlová mouka (loupané mleté mandle)30 g
hladká mouka70 g
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
Borůvkový krém:
lesní borůvky130 - 140 g
cukr1 lžíce
hustá zakysaná smetana300 g
smetana ke šlehání 33%150 g
cukr1 - 2 lžíce
prášková želatina + 30 ml studená voda6 g
Dokončení:
mascarpone100 g
smetana ke šlehání 33%100 g
cukr1 lžička
čerstvé borůvky na ozdobu
sněhové pusinky na ozdobu
Postup přípravy:

Zatím co já dávám přednost borůvkám na kynutém koláči, moje dcera má radši borůvky v lehkém smetanovém krému. Původní požadavek byl sice na borůvkové cupcakes, ale protože ty už na blogu mám, zkusila jsem zas něco nového. Inspirací mi byly vanilkové řezy s malinami, které měly velký úspěch nejen u nás doma.

Řezy jsou kombinací měkkého piškotového plátu a lehkého smetanového krému s borůvkami. Nenechte se zmást kanadskými borůvkami nahoře na dortíku, je to jen dekorace. Do řezů jsem použila naše české lesní borůvky. Ještě bych mohla dodat, poctivě nasbírané, ale nebyla by to pravda.

K přípravě budete potřebovat ráfek nebo formu vhodné velikosti, ve které řez sestavíte. Do krému se totiž přidává želatina a před ztuhnutím je poměrně tekutý.

Z níže uvedeného receptu připravíte 15-18 kousků, samozřejmě v závislosti na jejich velikosti. 

Piškotový plát

Troubu předehřejte na 195 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte nejdříve mleté mandle a pak prosátou mouku. 

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 - 10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na čistou utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Borůvkový krém

Borůvky svařte se lžící cukru a pár kapkami vody. Nechte vychladnout. 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. 

Zakysanou smetanu smíchejte s vychlazenými borůvkami (přidejte i s tekutinou). 

Nabobtnanou želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, stačí jen pár vteřin. Nesmí se vařit, jen rozpustit. K želatině přidejte po částech asi 3 - 4 lžíce borůvkové směsi, aby se ochladila. Pak celé vlijte do borůvkové směsi a velmi dobře promíchejte.

Smetanu vyšlehejte s 1 - 2 lžícemi cukru, ne úplně do tuha, stačí tvz. do měkkých špiček a vmíchejte do borůvkové směsi se želatinou. Podle chuti můžete přisladit.

Vychladlý piškotový plát rozkrojte na polovinu, vzniknou vám tak dva obdélníky cca 30 x 20 cm. První polovinu vložte do ráfku nebo formy vhodné velikosti a nalijte asi dvě třetiny borůvkového krému. Přiklopte druhou polovinou plátu a lehce přimáčkněte. Nalijte zbytek borůvkového krému a rovnoměrně rozetřete. Dejte do lednice na několik hodin ztuhnout.

Dokončení

Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte a rovnoměrně rozetřete na ztuhlý borůvkový krém.

Řez rozkrájejte na libovolné tvary, já jsem zvolila čtverce cca 5 x 5 cm. Jednotlivé kousky můžete ozdobit čerstvými borůvkami, já přidala ještě sněhové pusinky.

Před krájením doporučuji dát celý řez alespoň an hodinu do mrazáku, bude se pak lépe krájet a řezy budou hezky hladké.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno