Pažitka
Název:

Borůvkovo-čokoládový cheesecake


Borůvkovo-čokoládový cheesecake


Ingredience:
Těsto:
sušenky300 - 350 g
rozpuštěné máslo2 lžíce
Bílá a borůvková vrstva:
tvaroh250 g
zakysaná smetana200 ml
mascarpone250 g
cukr2 lžíce
vanilka dle chuti
kůra z biocitronu dle chuti
borůvky hrst
Čokovrstva:
šlehačka200 ml
hořká čokoláda (alespoň 50%)200 g
Čokopoleva:
šlehačka100 ml
hořká čokoláda (alespoň 50%)100 g
Na ozdobu:
ovoce dle chuti
Postup přípravy:

Neděléééé je tady... a my čekáme návštěvu, takže jsem chtěla uklohnit něco špešl, ale zároveň rychlého a bez pečení, ať nejede trouba v tomto vedru. Vznikl BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHEESECAKE. Nemůžu se dočkat, až ochutnáme. 

Celou přípravu začneme čokovrstvou a čokopolevou - příprava obojího je naprosto stejná. V kastrólu přivedeme k varu trošku vody, na kastrol posadíme žáruvzdornou misku (nebo druhý kastrol) a vlijeme do ní šlehačku. Počkáme, dokud nezačne téměř vařit a dáme bokem z parní lázně. Do vřelé šlehačky přidáme nalámanou čokoládu a chvilku počkáme, až povolí. Dobře rozmícháme, dokud se hmota nespojí. Toto provedeme 2x - jednou s 200 ml a podruhé se 100 ml šlehačky. Misku s větším množstvím - na čokovrstvu - umístíme do lednice. Tu menší s čokopolevou necháme venku na lince. A hurá, jdeme na ten zbytek.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.

Sušenky podrtíme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Já vždy k důkladnému uťapkání používám ploché dno sklenice, pracuji opravdu silou.

V míse smíchám vše na tvarohovou vrstvu - tvaroh, zakysanku, mascarpone, cukr (dejte dle chutí, ochutnávejte), vanilku a citrónovou kůru. Mixérem spojte a cca 1/2 nalijte na namačkané sušenky. Svědomitě urovnejte, uhlaďte. Do zbylé poloviny zamixujte rozmačkané borůvky a opět opatrně urovnejte a uhlaďte na bílou vrstvu.

Teď můžete dort šoupnout na chvilku do lednice, naopak vyndejte misku se směsí na čokohmotu. Pokud už je vystydlá, můžete začít šlehat mixérem (umyjte metličky od tvarohu), vyšlehejte do konzistence podobné šlehačce. Rozetřete na borůvkovou vrstvu a opravdu pečlivě uhlaďte. Celý dort zalijte čokoládovou polevou a šup s ním na 24 hodin do lednice. Doporučuji jej podložit plechem nebo větším talířem. Tvarohová vrstva pustí syrovátku, tak ať nemáte sladkou povodeň v lednici.

aaaa druhý den je tu! Svařte v konvici vodu, připravte si ostrý kovový nůž a vysokou nádobu, do které vřelou vodu přelijete, do ruky vezměte ubrousek a jdeme krájet. Nůž si vždy nahřejte ve vodě, utřete do ubrousku, aby nebyl mokrý, jen horký a udělejte krásný čistý řez. Pak zase do vody, utřít a znovu do dortu. 
Takto pokračujte, až budete mít 8-12 kousků, podle požadovaného počtu porcí.

Nakrájený moučník ozdobte ovocem, jedlými květinami... zkrátka tím, co máte po ruce a klidně jej zase schovejte do lednice, dokud nepřijdou hosté. Pak už Vám bude stačit jen podběráček na dort a jednotlivé porce hravě přemístíte na talířky.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno