Pažitka
Název:

Borůvkový dortík


Borůvkový dortík


Ingredience:
Korpus:
žloutek3 ks
cukr100 g
kakao30 g
voda4 lžíce
polohrubá mouka70 g
prášek do pečiva1 balíček
bílky (sníh)3 ks
Borůvková náplň:
borůvky3 hrnky (250ml)
krupicový cukr1/2 hrnku
citronová šťáva2 lžíce
dortové želé čiré2 ks
voda200 ml
Dále budeme potřebovat:
smetana 33%2 kelímky
ztužovač šlehačky (Smetana fix)2 ks
borůvky dle potřeby
Postup přípravy:

Včera si Vendulka přála, abych jí udělala dortík. Chtěla „Hodně borůvek a šlehačky". Tak jsem jí dnes připravila BORŮVKOVÝ DORTÍK a odpoledne po školce, na ní čeká doma, jako překvapení. Korpus je krásně kakaový, nejen na chuti, ale i hezky tmavý, díky Holandskému kakau od firmy CARLA spol. s r.o. - CARLA Chocolate.

Nejprve si upečeme korpus. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené). Upečený korpus necháme vychladit v dortové formě (ve formě si korpus ponecháme).

Zatímco co se nám chladí základ dortíku, tak si připravíme borůvkovou náplň. Borůvky vložíme do hrnce, přidáme citronovou šťávu a krátce povaříme, aby nám pustily vodu (použila jsem mražené borůvky). Pak přidáme cukr a za stálého míchání necháme rozpustit. Ve vodě rozmícháme dortové želé (2ks) a opatrně vmícháme do borůvkové směsi. Vše necháme krátce povařit a nalijeme na připravený základ dortíku v dortové formě. Takto připravený dort necháme vychladit v lednici. Nakonec ušleháme smetany společně se ztužovači, navrstvíme šlehačku na dort a ozdobíme borůvkami.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno