

| Korpus: | |
| změklé máslo | 150 g |
| špaldová mouka hladká | 200 g |
| špaldová mouka celozrnná | 100 g |
| vejce | 1 ks |
| javorový sirup | 2 lžíce |
| sůl | špetička |
| Náplň: | |
| bílý jogurt | 150 g |
| šmakoun | 150 g |
| mražené borůvky | 150 g |
| sušené datle | 200 g |
| Poleva 1: | |
| směs sušeného ovoce (ananas, kokosové lupínky, papája, mandle) | 80 g |
| rozpuštěné máslo | 50 g |
| Poleva 2: | |
| bílý jogurt | 75 g |
| kakao | 2 lžičky |
| javorový sirup | 1 lžíce |
Sobota, sedm hodin večer. Právě jsme se vrátili z návštěvy rodiny z Moravy. Celý týden se nesl pod heslem: zužitkujeme zásoby, takže se nenakupovalo. V neděli ráno míváme obvykle vajíčka. Otevřu lednici, ve které se krčí jedno vejce velikosti snad XS. Tak co teď. Nezbývá, než opět prozkoumat zákoutí mrazáku a spižírny a čarovat. Po cca 60 minut snažení je nedělní snídaně zachráněna.
Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které vtlačíme do koláče formy na dno i okraje a propícháme vidličkou. Na náplň umixujeme jogurt, šmakouna, borůvky a datle a naneseme na těsto. Pečeme při 190°C 30minut. Necháme vychladnout. Polevy dostaneme smícháním ingrediencí (kokosovou lze nahradit jen bílým jogurtem). Bílou polevu necháme odpočinout, aby máslo částečně ztuhlo a dala se pěkně nanášet. Na koláč nejprve rozetřeme bílou směs, poté tmavou uděláme od středu spirálu. Pomocí špejle vytvoříme „pavučinu“.
Koláč dáme řádně vychladit (nejlépe přes noc).