Pažitka
Název:

Borůvkový koláč z kynutého těsta ze špaldové mouky s ovocným rozvarem a jahodovou mátou


Borůvkový koláč z kynutého těsta ze špaldové mouky s ovocným rozvarem a jahodovou mátou


Ingredience:
Korpus:
italské špaldová BIO mouka300 g
světlicový (bodlákový) olej2 lžíce
vlažná voda dle potřeby
čerstvé droždí20 g
plátky mandlí hrst
sůl špetka
Ovocný rozvar:
rebarbora4 ks
višně10 ks
meruňky5 ks
citron - šťáva z něj1/2 ks
jahodová máta10 listů
třtinový cukr4 lžíce
plátková želatina1 balíček
Na dokončení:
čerstvé borůvky5 hrstí
čerstvá jahodová máta6 lístků
Postup přípravy:

Tento koláč byla naprostá improvizace a když jsem se do něj pouštěla, vůbec jsem netušila, jaký bude... Jsem moc příjemně překvapená a jak řekl můj manžel...tak ten je návykový, budeš ho muset péct hodně často. No a já se tomu vůbec nebráním, taky se ze mě stal "borůvkový" závislák.

Příprava těsta:
Do mísy nasypeme mouku a přidáme čerstvé droždí. Přilijeme vodu, dáme 2 lžíce světlicového (bodlákového) oleje, lehce osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, když je těsto dobře vypracované, přidáme do něj plátky mandlí a těsto spolu s mandlemi ještě jednou propracujeme, pokud by těsto bylo příliš řídké, můžeme jej lehce podsypat hladkou moukou, v opačném případě přilijeme trochu vody. Těsto necháme 30 minut vykynout na teplém místě, poté jej zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Mezitím vymažeme kulatou formu troškou oleje a hotové těsto v ní prsty roztáhneme směrem ke kraji formy a vypracujeme cca půl centimetrový okraj, který posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180 st. a korpus v ní pečeme cca 15-20 minut dle výkonu vlastní trouby.

Již během kynutí těsta si připravíme veškeré ovoce plus jahodovou mátu a třtinový cukr na přípravu ovocného rozvaru, který poslouží jako náplň korpusu a zároveň lůžko pro čerstvé borůvky. Rebarboru, meruňky, višně, citronovou šťávu a třtinový cukr spolu povaříme cca 20 minut až do chvíle, kdy se nám vytvoří konzistence podobná džemu. Ovoce tedy zredukujeme do hustší konzistence. Hotový rozvar stáhneme z plotny a necháme vystydnout. V malém kastrůlku si rozpustíme a krátce povaříme plátkovou želatinu přesně podle pokynů na obalu. Dvě lžíce ovocného rozvaru přimícháme k hotově připravené a rozpuštěné plátkové želatině, dobře promícháme a pak tuto směs vmícháme do zbylého ovocného rozvaru. Vše spolu dobře promícháme a takto hotový a již téměř vystydnutý rozvar opatrně vlijeme na hotově upečený korpus. Nyní už nám pouze zbývá posypat ovocný rozvar čerstvými borůvkami a ozdobit jahodovou mátou. Koláč dáme do ledničky, aby nám dobře ztuhl želatinový ovocný rozvar. 
Koláč je vynikající, lehký, jak řekl můj manžel…návykový

K přípravě ovocného rozvaru může každý použít ovoce dle vlastní chuti, fantazii se meze nekladou.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno