Pažitka
Název:

Bramboračka


Bramboračka


Ingredience:
Ingredience:
velká cibule1 ks
máslo30 g
hladká mouka1 lžíce
drcený kmín špetka
sušené houby + 10 dkg mražené houby / nebo 15 dkg mražených velká hrst
vroucí voda2 l
střední brambory6 ks
velká mrkev / 6 středních mrkví4 ks
střední petržel2 ks
Střední celer1/8 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
majoránka špetka
český česnek2 - 3 stroužky
čerstvá posekaná petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Miluji léto a s ním lehká, svěží a čerstvá jídla. To téměř každý. Ale jakmile teploty začnou klesat, vítr zesiluje, kapky deště padají čím dál častěji a do toho se občas objeví i ty bílé věci, které padají z nebe, tak začnu mít chuť na něco sytějšího, vydatnějšího a asi i mastnějšího. Tělo se prostě chce obalit tuky.

Jenže tělo chtít může, ale já rozhodně ne. Takže dělám takový kompromis. Nacházím si jídla, která splňují výše uvedené parametry a zkouším je předělat do takové lehčí formy, kteráuspokojí mojí mysl a tělo a já přesto zůstanu fit. 

Jedním z těchto jídel je i bramboračka. Tato polévka se musí podávat nejlépe za chmurného, depresivního počasí, v pořádně hlubokém talíři a hlavně pořádně horká. Vůně majoránky, česneku, zeleniny a hub krásně provoní byt a já vím, že podzim či zima je tu. 

Bramboračka je polévka, kterou jsem vždy nejvíce milovala od své maminky. Proto jsem se do ní ani nehrnula. Ale sušené houby ve špajzu a mražené na mrazáku, mě k tomuto receptu dohnaly. A jsem za to velmi ráda. Polévka je trochu jiná jako od mamči, je dělaná bez velkého zahušťování a zeleninka je před vsypáním do hrnce orestovaná.

Tato polévka je naprosto nejlepší ze směsi sušených a čerstvých/zamražených hub. Ne každý ale ty sušené má, proto uvádím i variantu z mražených/čerstvých hub. Postup sice popisuji dlouhý, ale nezalekněte se. Když si suroviny připravíte, pak to jde vše jako po másle.

A na závěr jedno doporučení. Polévku si dělejte den dopředu. Protože když se rozleží, to je teprve orchestr chutí. Omomom....

Postup:

Nejprve si připravíme všechny suroviny. 

Nadrtíme kmín, očistíme a pokrájíme kořenovou zeleninu na 1 cm velké kostičky, nadrobno pokrájíme cibuli, odvážíme si máslo, nastrouháme si 2 brambory, zbylé brambory pokrájíme na 1,5 cm velké kostičky a oloupeme česnek.

Sušené houby zalijeme vroucí vodou.

Připravíme si větší hrnec, rozpálíme plotýnku a vložíme do něj 1/3 odměřeného másla.

Jakmile se máslo rozpustíme, přidáme do hrnce kořenovou zeleninu. Tj. mrkev, petržel a celer a pomalu restujeme.

Jakmile bude zelenina zlatavá, vyndáme ji z hrnce na talířek a necháme zatím odpočívat. Za chvíli se k ní vrátíme.

Do stejného hrnce přidáme zbytek odměřeného másla a necháme rozpustit.

Když je máslo rozpuštěné, přidáme do něj cibulku a restujeme do zlatova. 

Když je cibulka krásně zlatavá, přidáme do ní 1 lžíci hladké mouky a chvíli opět opékáme. Nezapomeňte pravidelně míchat. Vytvoří se nám cibulková jíška. Jenom pozor, musí být taková světle hnědá, aby se nespálila. Trvá to tak 2-3 minuty.

Nyní do cibulkové jíšky přidáme tmavou vodu ze sušených hub. Pokud polévku děláme jen ze zmražených, tak zalijeme trochou obyčejné vody. 

Vytvoří se nám taková hustá směs vypadající jako hustá omáčka. Přidáme do ní nadrcený kmín.

Nyní přidáme nastrouhanou bramboru a vaříme, dokud se brambora nerozvaří. Cca 5 minut.

Po 5ti minutách vezeme tyčový mixér a vše důkladně rozmixujeme do hladké směsi a osolíme a opepříme.

Pokud máte sušené houby na velké kusy jako já, tak si je pokrájíme.

A můžeme pokračovat...

Nyní do hrnce nalijeme 2 litry vroucí vody a necháme vařit.

Teď přidáme mražené i sušené houby.

Ihned přidáme pokrájené brambory a vaříme. Vaříme tak dlouho, až budou brambory téměř hotové. Ale ne úplně. Ještě budeme chvíli vařit, tak ať je nemáme rozvařené.

Když jsou brambory téměř hotové, přidáme do polévky orestovanou kořenovou zeleninu.

Dále přidáme majoránku. Doporučuji ji lehce v ruce promnout. Já jí nešetřím. Mám ráda, když je polévka pořádně majoránková a česneková, ale to už nechám na Vás.

Ihned prolisujeme česnek a necháme vařit, až kořenová zelenina bude měkká. Je to cca 5-8 minut.

Nakonec celé ochutnáme a popřípadě dochutíme. Můžete prolisovat ještě česnek či přidat majoránku, sůl nebo pepř.

A máme hotovo. Teď si jen připravíme něco zeleného, nejlepší je pokrájená petrzelka a tu nasypeme na nandaný talíř.

Zaručuji Vám, že tato polévka Vám zahřeje bříška, budete mít nebíčku v papulce a přitom nemusíte mít výčitky, že jíte polévku zahuštěnou tunou jíšky. Já ji zařazuji například jako polévku do menu, když vaříme Hovězí líčka na červeném víně. Používá se v nich stejná zelenina a krásně to navodí chutě k dalšímu chodu.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Kuranova

    zavřít okno