Pažitka
Název:

Bramboračka


Bramboračka


Ingredience:
Ingredience:
voda2 l
máslo30 g
hladká mouka2 lžíce
menší brambory4 ks
celer1/4 ks
střední petržel1 ks
mrkev3 ks
cibule1 ks
česnek2 stroužky
sušené houby2 hrsti
libeček dle chuti
bobkový list2 ks
kmín dle chuti
majoránka dle chuti
olej2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Poctivá bramboračka s houbami, která vás zaručeně zahřeje, když se vrátíte v zimě z procházky nebo lyžovačky.

Připravíme si všechny suroviny a jdeme na to! 


Cibuli nakrájíme nadrobno.


V hrnci rozehřejeme máslo spolu s cibulí.


Očistíme petržel a nakrájíme na menší kousky.


Očistíme i mrkev a nakrájíme na půlkolečka.


Z celeru odřízneme 1/4, kterou oloupeme a nakrájíme také na malé kousky.


Nakonec si připravíme brambory. Zbavíme je slupky a také nakrájíme.

Nyní se vrátíme k jíšce. K máslu a cibuli přilijeme olej (jen proto, aby se nám máslo nezačalo připalovat). 


Cibuli restujeme do té doby, než cibule zesklovatí. Poté jí zaprášíme moukou.


Jíšku smažíme do světle hnědé barvy. Intenzivně přitom mícháme, aby se nám nepřipalovala. Má-li hezky hnědou barvu, zalijeme jí vroucí vodou.


Přidáme kuřecí základ (recept najdete také zde na blogu). 


Nyní do polévky přisypeme zeleninu a brambory.


Přidáme houby.


Nyní kmín a bobkový list.


Nakonec vložíme do hrnce libeček a vaříme na mírném ohni do změknutí zeleniny.


Těsně před koncem vaření prolisujeme do polévky česnek.


Spolu s česnekem rozemneme v dlaních majoránku. (alespoň 3 čajové lžičky). Už jen necháme minutku projít varem a můžeme servírovat.

TIP: Jako malému mi u bramboračky nesměl chybět skrojek chleba posypaný solí. Dělám to tak doposud. 

PŘEJI DOBROU CHUŤ!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno