

| Jablečná omáčka: | |
| jablka | 5 ks |
| cibule | 4 ks |
| červená chilli parička | 1 ks |
| růžové víno | 150 ml |
| voda | 200 ml |
| kajenský pepř | malá špetka |
| cukr | 1 lžička |
| citronová šťáva | 1 lžička |
| sůl | špetka |
| domácí pálenky | 2 pol. lžíce |
| Bramboráky: | |
| brambory | 1200 g |
| vejce | 3 ks |
| hladká mouka | 6 pol. lžic |
| stroužek česneku | 6 ks |
| majoránka | hrstka |
| pepř | špetka |
| sůl | špetka |
Kdo by nemiloval domácí bramboráky? Však v kombinaci s touto omáčkou budete překvapeni chutí, která je nepopsatelná.
Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou. Vše nasypeme do kastrůlku, zalijeme růžovým vínem a vodou. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou 12 - 15 minut.
Jablka rozšťoucháme, osolíme, opepříme, ochutíme kajenským pepřem a trochou cukru. Z chilli papričky odstraníme semínka, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do omáčky, kterou zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou ve 2 lžících vody. Krátce povaříme a můžeme přidat pálenku, pak již omáčku dál nevaříme.
Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle, polovinu na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich v dlaních tekutinu a přendáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce a nakonec mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, sběračkou nalijeme těsto, uhladíme ho a bramboráky upečeme z obou stran dozlatova. Tuk necháme odstát na kuchyňském ubrousku. Podáváme s jablečnou omáčkou.
Dobrou chuť!
Podrobné info: