Pažitka
Název:

Bramborové bylinkové tyčinky - bezlepkové


Bramborové bylinkové tyčinky - bezlepkové


Ingredience:
Ingredience:
jemná kukuřičná mouka100 g
rýžová mouka100 g
jemné bramborové vločky50 g
sušené droždí1,5 lžičky
cukr1 lžíce
bylinková sůl Flor de Sal (nebo jiná)1,5 lžičky
kvalitní olivový olej + na potření4 lžíce
jemně sekaný čerstvý rozmarýn1 lžíce
vlažná vodacca 200 ml
hrubě mletý pepř a černý sezam na posypání
Postup přípravy:

Tento recept vznikl tak nějak náhodou, ale o to víc se myslím povedl. Snad poprvé jsem totiž vyhrála jednu soutěž na instagramu, kde byla výhrou sada bezlepkových muk (kukuřičná, rýžová, cizrnová, čočková, pohanková). Výhra mne samozřejmě moc potěšila a hned jsem přemýšlela, jak mouky otestuji. Zkušenosti jsem doteď měla jen s rýžovou, ostatní jsou pro mne novinkou a budou ještě do budoucna předmětem různých pokusů, tak se můžete těšit. Teď už ale k dnešnímu receptu- jsou to skvělé pečené tyčky, které se při jakékoli společenské sešlosti určitě neztratí. Zatím jsem je testovala pouze na mne a manželovi, ale můžu říct, že stojí za to a trochu připomínají bramborové tyčky od Bohemia. Rozhodně jsem je nedělala naposledy.

Než se vrhnu přímo na recept, chtěla bych ještě vyzdvihnout solný květ z Mallorky Flor de Sal, o kterém jsem se dozvěděla od Janiny ze Zasadnezdrave. Jestli tuto sůl neznáte a jste kulinářskými nadšenci jako já, určitě si o ní přečtěte víc. Já jsem zatím vyzkoušela pouze jeden druh - sůl se středozemními bylinkami, ale musím říct, že jsem opravdu nadšená. Tato příchuť je docela výrazná, takže stačí málo a dodá vašim jídlům nový rozměr chuti.

Všechny sypké suroviny smícháme v míse a pokapeme olejem a promícháme jako na drobenku. Postupně přiléváme vlažnou vodu a mícháme ručně nebo v robotu tak dlouho, dokud nedostaneme tuhé kompaktní těsto (vodu není nutné využít všechnu). Nakonec do těsta přisypeme čerstvý rozmarýn.

Tyčky jsou nejlépe dělat pomocí cukrářského sáčku. Stačí si ustřihnout trochu širší otvor, dát těsto do sáčku a pomocí něj rovnou na plech s pečícím papírem dělat cca 10 cm dlouhé tyčky. 

Než začneme stříkat tyčky na plech, rozehřejeme si troubu na 190°C, Tyčky na plechu potřeme olivových olejem a posypeme libovolným posypem. Já jsem zvolila na jednu část hrubě mletý pepř a na druhou část černý seznam. Jestliže do těsta již použijete bylinkovou sůl, nedoporučuji sypat solí i z vrchu. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova.

Nejlepší jsou tyčky čerstvé, v den upečení.

Poznámka: Bramborové vločky seženete na různých eshopech, já je třeba koupila na farmářských trzích.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno