Pažitka
Název:

Bramborové kari s červenou čočkou

vegetariánský recept


Bramborové kari s červenou čočkou


Ingredience:
brambory300 g
červená čočka100 g
pórek200 g
cibule1 ks
olej1 lžíce
kari koření2 lžičky
rajčatový protlak1 lžíce
voda dle potřeby
shoya dle potřeby
sůl špetka
pepř špetka
petrželka nebo libeček hrstka
Ingredience:
Postup přípravy:

Vegetariánské jídlo, které nadchne nejen vegetariány, ale všechny milovníky dobrého jídla.

Na lžíci oleje orestujeme cibuli, v půlce restování přidáme pórek. Brambory rozkrojíme na půlku a tu pak nakrájíme na tenké plátky. Brambory přidáme k pórku a cibuli spolu s červenou čočkou a ještě chvíli restujeme.

Zalijeme zeleninovým vývarem. Ten já ale většinou nemám nachystaný dopředu. Používám vodou a shoyu. Shoya je fermentovaná sója, ze které se dělá zdravá varianta sojové omáčky. Můžou ji i malé děti. Shoya dodává jídlům plnější, masovou chuť a nemusíte tak sahat po nějaké chemické kostce. Dostanete ji v každé zdravé výživě a teď už i v některých supermarketech, většinou v asijském koutku. Já ji beru už po litrech, protože vím, že ji prostě spotřebujeme. Schválně si vezměte nám dobře známou sojovou omáčku a shoyu a porovnejte složení. Nebudete se stačit divit.

Vznikající směs v pánvičce ochutíme solí, kořením kari a rajčatovým protlakem. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Červenou čočku hlídat nemusíme, té stačí oproti normální čočce opravdu chvilka a bonusem je, že nemá nadýmavé účinky, takže si ji můžou dopřát i kojící maminky. Pokud se vám v průběhu vaření vyvaří voda, ale brambory jsou ještě tvrdkavé, pak znovu podlijte vodou. Průběžně míchejte, aby se směs nepřichytávala, a vy jste dosáhli požadované konzistence k podávání. To znamená, aby z toho byl opravdu hlavní pokrm a ne polévka.

Při servírování ještě posypte na jemno nakrájenými rajčaty a ozdobte petrželkou nebo libečkem.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno