

| Těsto: | |
| brambory uvařené ve slupce | 1 kg |
| větší cibule | 1 ks |
| mouka (dala jsem 1:1 hladkou a polohrubou) | 250 - 300 g |
| tvaroh | 125 g |
| vejce | 2 ks |
| sůl | špetka |
| olej nebo máslo | 1 lžíce |
| Náplň: | |
| velká cibule | 2 ks |
| kyselejší jablko | 2 ks |
| slanina nakrájená na kostičky | 150 g |
| tvrdý sýr | 150 g |
| šalvěj | pár lístků |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
Koláčky pro milovníky cibule....
Troubu předehřejeme na 160°C.
Brambory prolisujeme, přidáme tvaroh, vejce, mouku, osolíme. Na pánvi zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli a přidáme ji ke směsi. Vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit na prsty. Mouku přidáváme podle potřeby.
Na pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, vyjmeme ji a do tuku vložíme na kolečka nebo slabší měsíčky nakrájenou cibuli, zesklovatíme, přidáme na kostičky nakrájená jablka a já přidala posekanou šalvěj. Osolíme a restujeme ještě cca 5 minut. Cibule by neměla být hnědá, bude se ještě péci v troubě. Vrátíme zpět slaninu. Necháme částečně zchladnout a vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr. Těstem vyložíme buď vymazané malé koláčkové formičky nebo z těsta utvoříme placičky cca 1cm vysoké. Uprostřed uděláme důlek a naplníme směsí. Potřeme okraje rozšlehaným vajíčkem.
Vložíme do rozpálené trouby, pečeme 30min. a poté zvýšíme teplotu na 180°C. Dopečeme dozlatova.