Pažitka
Název:

Bramborové placky


Bramborové placky


Ingredience:
Ingredience:
vařené brambory600 - 800 g
polohrubá mouka100 g
hrubá mouka100 g
vejce1 ks
sůl dle chuti
mouka na podypání
sádlo nebo olej dle potřeby
Postup přípravy:

Dnes mám pro vás hnedle dvě staročeské dobroty a začnu tou "dámskou". Jsou to úplně obyčejné bramborové placky, které dělával naše babičky. Já je miluji "jen tak" s bílou kávou, ale jejich výhodou je, že je můžeme podávat jako přílohu, nebo se salátem, ale i na sladko s povidly, či marmeládou! Tedy musím říci, že když jsem to pro vás včera fotila, bylo -14°C a trochu mi při focení mrzly prstíky (smích).

Uvařené brambory ve slupce loupeme a nastrouháme. Poté uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, aby zůstalo žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, ze kterého vyválíme šišku a nožem z ní odkrajujeme plátky, upravíme z nich placky a smažíme na sádle nebo na oleji. 

Placky můžeme připravit i na sladko, např. s povidly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno