Pažitka
Název:

Bramborové rösti


Bramborové rösti


Ingredience:
Ingredience:
brambory typ B1 kg
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bramborový škrob1 - 2 lžičky
máslo dle potřeby
petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Rösti  je tradiční švýcarský pokrm připravovaný z hrubě nastrouhaných brambor, buď vařených, nebo syrových, které se zapékají nebo smaží.

Rösti byla původně běžná selská snídaně v kantonu Bern, ale rozšířily se do celého Švýcarska, kde se podávají v různých variacích jako hlavní jídlo (např. se sýrem) nebo příloha a jsou považovány za jeden ze švýcarských národních pokrmů.

Brambory (syrové) si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

Osolte, opepřete a dobře promíchejte se škrobem. Nejlépe těžkou litinovou pánev dejte na mírný plamen a nechte rozpustit plátek másla.

Brambory řádně přitiskněte k pánvi a nechte smažit. Nedávejte brambory úplně do krajů, protože v průběhu restování můžete objet kouskem másla po obvodu pánve a dodat další máslo. Vyhnete se tak zbytečně mastné placce hned na začátku.

Jakmile začnou brambory sklovatět, tak je na čase rösti otočit. Krásně vám k tomu poslouží obyčejný talíř. Pánev s ním přiklopte a celé to otočte vzhůru nohama. Rösti pak sesuňte zpět na pánev, na kterou dáte ještě kousíček másla a dorestujete .

Rösti můžete podávat jak samotné, tak jako přílohu ke spoustě jídlům.

U nás byla třeba jako příloha k jitrničce s hromádkou kyselého zelí rovnou ze sklenice.
Místo jitrnice to může být i jelítko, a nebo dobrá bavorská klobása.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno