Pažitka
Název:

Bramborové tyčinky se lněnými semínky (od 2 - 3 let)

vegetariánský recept


Bramborové tyčinky se lněnými semínky (od 2 - 3 let)


Ingredience:
syrové brambory typu B200 g
lněné semínko50 g
vejce1 ks
olej40 g
hladká celozrnná špald. mouka150 g
stroužek česneku2 ks
drcený kmín1 lžička
majoránka1 lžička
sůl dle chuti1 špetka
Postup přípravy:

Znáte lněné semínko ve zlaté barvě? Já ano a používám ho moc ráda, je to příjemná změna nejen v barvě. Na Grizly.cz aktuálně běží kampaň na podporu české produkce, a zlaté lněné semínko patří mezi produkty od českých dodavatelů. Za sebe bych tímto receptem chtěla českému lněnému semínku vyjádřit podporu a říct vám, že opravdu stojí za to ho zkusit. 

Brambory oloupejte a syrové nastrouhejte na jemné části struhadla. Poté v míse smíchejte se lněným semínkem, vejcem a olejem. Přidejte kmín, majoránku, sůl a česnek. Na závěr postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne těsto. Mělo by být mírně lepivé, zároveň by ale mělo držet pohromadě a také by se mělo celkem bez problémů dát vyválet, konzistenci jako na cukroví ale nečekejte.

Z těsta uválejte na pečící papír placku o síle zhruba 0,5 centimetru. Tu nožem či rádélkem nakrájejte na proužky o šířce zhruba centimetr, můžete ještě rozpůlit, aby tyčinky nebyly příliš dlouhé. Tyčinky od sebe nemusíte oddělovat, nechte je na plechu u sebe tak, jak jsou. Jak to dělám já se můžete podívat na obrázku níže.

Celou placku s nakrájenými tyčinkami dejte do trouby rozpálené na 200°C (používám horkovzduch) a upečte do zlatova. V mojí troubě to trvá přibližně 15 minut. Když tyčinky vytáhnete dříve, budou měkčí a budou se dobře jíst dětem, pokud je necháte déle, budou více křupat.

Určitě se hodí třeba jako svačina na výlet do krabičky, jako doplněk k dipu či pomazánce, a nebo jako občerstvení pro hosty na party.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno