

| Ingredience: | |
| brambory | 500 g |
| hrubá mouka (+ na podsypání) | 150 g |
| vejce | 1 ks |
| sůl | špetka |
| strouhanka | dle potřeby |
| máslo | dle potřeby |
| Rozvar: | |
| pokrájené švestky | 4 hrsti |
| cukr | 4 lžíce |
| rum | 2 lžíce |
| skořice | 1/2 lžičky |
Tuhle dobrotu od babičky jsem milovala. Někdo má rád válečky s mákem, jiný s máslovou strouhankou.. Variací je nespočet, u nás doma to mají děti rozdělené - Vendulka miluje s rozvarem a Petik zas s mákem.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a vysypeme doprostřed válu, uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, vyválíme dlouhý váleček, který nožem rozřežeme na stejnoměrné válečky. Připravené válečky vaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí válečky vložíme do mísy a přelijeme máslem, nebo rozpuštěným sádlem a můžeme servírovat – s mákem, upraženou strouhankou, nebo s ovocným rozvarem sypané skořicovým cukrem a mandlemi.
Rozvar
Švestky vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce rozvařit. Potom přidáme skořici, cukr a rum, necháme krátce probublat a je hotovo.
Podrobné info: