Pažitka
Název:

Bramborovo batátové šišky se skořicovo ořechovou strouhankou


Bramborovo batátové šišky se skořicovo ořechovou strouhankou


Ingredience:
Ingredience:
brambory (nebo 300g brambor + 300g batátů)600 g
hrubá mouka (nebo 150g mouky + 150g polenty)300 g
sůl špetka
vejce1 ks
nasucho opečená strouhanka100 g
nasekané vlašské ořechy80 g
moučkový cukr80 g
mletá skořice1/2 lžičky
rozpuštěné máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Sladké obědy nejsou u nás zrovna dvakrát oblíbené, ale u jednoho je to tak říkajíc sázka na jistotu. Pokud má syn možnost výběru jídla, tak to jsou vždy bramborové šišky či noky. Když chci zajímavější verzi, přidám batáty a polentu, ale dají se udělat jako stará dobrá klasika. Nejoblíbenější jsou se strouhankou, trochou cukru a rozpuštěným máslem. O krapet lepší chuť budou mít, když do strouhanky přidáte skořici a nasekané ořechy.

Brambory a batáty (ty se budou vařit o něco méně) uvařte ve slupce (cca 15 - 20 minut do měkka) a nechte je zcela vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k nastrouhaným bramborám a batátům přisypte mouku, polentu, sůl, přidejte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky seďte. Na suché pánvi si lehce opražíme nasekané ořechy, jen tak než se rozvoní, pak přidáme strouhanku a skořici a opečeme. Hlídáme si, aby se nám směs nepřipálila. 

Šišky pak servírujeme zasypané opečenou strouhankou s ořechy a skořicí, cukrem a přelité máslem.

Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly. Nebo noky využít naslano jako přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno