Pažitka
Název:

Bramborovo-dýňovo-cuketové bramboráky s provensálským šmakounem a kořením, pečené na Českém Ghíčku

vegetariánský recept


Bramborovo-dýňovo-cuketové bramboráky s provensálským šmakounem a kořením, pečené na Českém Ghíčku


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
očištěné brambory472 g
očištěná, vydlabaná cuketa127 g
očištěná máslová dýně400 g
Šmakoun s provensálským kořením50 g
vejce1 ks
himalájská sůl dle chuti
čerstvá bazalka pár lístků
česnek3 stroužky
lahůdková maďarská paprika Grešík1 lžíce
majoránka dle chuti
žitná mouka celozrnná jemně mletá na zahuštění
Postup přípravy:

Velmi často můžete zahlédnout v mých receptech ingredienci, která je u nás doma pokladem a to České Ghíčko. Proč právě České Ghíčko v Bio kvalitě?

Ghí, nebo ghee, nebo ghíčko, to vše je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. Během posledních pár let se můžeme s ghí setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Z ajurvédy vychází čínská medicína, ale i veškerá západní medicína. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína, a ta tvrdí, že ghí napomáhá trávení, upravuje hladinu lipidů, cholesterolu, vyživuje nervové buňky, podporuje učení, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost, napomáhá detoxikaci, omlazuje, má hojivé účinky. Je ideální ve spojení s léčivými bylinami, takto získá tělo z jejich účinků největší prospěch.
Pokud se snažíte zhubnout nebo držíte dietu ze zdravotních důvodů, je pro vás Ghí jako dělané. Snižuje totiž hladinu cholesterolu díky CLA a funguje také jako antioxidant. 
Tuky na sebe navíc váží toxiny a volné radikály a odvádí je z těla pryč, proto je Ghí vhodné i k detoxikaci organismu.
Jde o Ghí v BIO kvalitě, kde je vysoký obsah zmíněného CLA. Jelikož krávy, od kterých mléko pochází, jsou paseny na trávě, dochází u nich tak k jinému metabolismu, než u krav ustájených a krmených granulemi a siláží.

Také lidé alergičtí na lepek si u Ghí mohou najít oblibu, a to z toho důvodu, že je bohaté na vitamíny A, D, E a K. Pokud trpíte na záněty zažívacího traktu nebo jste gluten free, pak je pro vás Ghí ideálním zdrojem potřebných vitamínů. Ghíčko také ochrání vaše střeva díky obsahu kyseliny máselné, která také pomáhá udržet hladinu inzulinu. Tím, že stimuluje tvorbu žaludečních kyselin také podporuje správné zažívání. Kde jej použít? Všude tam, kde byste použili máslo a rozhodně při smažení či pečení. Syn má navíc alergii na mléčnou bílkovinu a České Ghíčko toleruje jako jediné z dostupných Ghí na trhu.

Naše tělo potřebuje zdravé tuky a tím České Ghíčko rozhodně je. Nejen zdravé tuky potřebuje naše tělo, ale i bílkoviny, které obsahuje právě Šmakoun. Hravě, zdravě s chutí a výživnými bramboráčky. Pojďme na ně.

Očištěné brambory, dýni a cuketu najemno nastrouháme, k nastrouhaným bramborám přidáme jedno celé vejce, najemno nastrouhaného Šmakouna s provensálským kořením, majoránku, prolisovaný česnek, najemno posekanou bazalku, lahůdkovou papriku a sůl. Celou směs zeleniny a koření zamícháme a zahustíme žitnou moukou.
Na pánvi si rozehřejeme České Ghíčko v bio kvalitě, když je Ghí dostatečně rozehřáté, vyzkoušíme s kouskem těsta, naneseme na pánev připravené těsto a rovnoměrně z obou stran opečeme.

Takto připravené bramboráky konzumujeme ideálně s kysaným zelím.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno