Ingredience na knedlík: | |
brambory | 4 ks |
hrubá mouka | 1 a 1/2 hrnku |
vejce | 2 ks |
sůl | 1 špetka |
šunka Zvonařka | 1 balení |
špek | 1 kousek |
zelená petřželková nať | 1 hrstka |
větší bagetka od pekaře | 1/2 ks |
Na zelí: | |
červené zelí | 1 balení |
středně velká cibule | 1 ks |
jablko | 1 ks |
slunečnicový olej | 2 pol. lžíce |
třtinový cukr | 2 pol. lžíce |
sůl | 1 špetka |
Když se podívali moji přátelé na fotku, automaticky na ní viděli kačenku se zelím. Na druhý pohled však vidíte, že se dá pochutnat na knedlíku a zelí, i když není drůbež v dohledu. Cibulku neodbývejte, bohatě se vám oplatí.
Postup na knedlíky:
Uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je oloupeme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, 2 vejce a špetku soli. Na pánvičce lehce osmahneme nadrobno nakrájenou šunku spolu s nadrobno nakrájeným špekem, ke konci přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať. Necháme vychladnout. Bagetku z předešlého dne (nebo i zcela ztvrdlou) pokrájíme na drobné kostičky. Vše spolu smícháme a vytvoříme knedlíkové šišky. Knedlíky vaříme na pářeči cca 20 minut.
Postup:
Červené zelí v sladkokyselém nálevu dáme do hrnce, zalijeme ho vodou, lehce osolíme a dáme vařit. Vedle na pánvičce si osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a jedno nahrubo nastrouhané jablko. Když je cibulka s jablíčky osmahnutá dozlatova, tak ji lehce posypeme třtinovým cukrem a posolíme špetkou soli. Pořádně promícháme. Doměkka uvařené zelí slijeme a smícháme jej se zkaramelizovanou cibulkou a jablíčky. Jako ozdobu celého jídla jsem zvolila též zkaramelizovanou cibuli a jablka, připravenou stejným způsobem jako tu, kterou jsem zamíchala do zelí. S tím rozdílem, že jsem jak cibuli, tak jablíčka pokrájela na větší kusy.
Dobrou chuť!!!