Pažitka
Název:

Bramborovo-hrachová kaše s kapustičkami na zádička


Bramborovo-hrachová kaše s kapustičkami na zádička


Ingredience:
Kaše:
brambory500 g
žlutý půlený hrách250 g
celý kmín špetka
sůl špetka
máslo30 g
cibule1 ks
česnek2 stroužky
smetana (kravská či sojová) dle chuti
čerstvá pažitka dle chuti
Kapustičky:
růžičková kapusta500 g
máslo50 g
lahůdkové dorždí1 lžička
sůl dle chuti
čerstvá petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Brambory jsou mou nejoblíbenější přílohou, vážně! Miluju všechny alternativy - vařené, pečené, šťouchačky, hranolky, kaši, ale také třeba bramborový knedlík. Ten mám asi tak stokrát raději než houskový.

Abych však nejedla pořád to samé, tak se snažím do šťouchaček či do kaše zakomponovat ještě nějakou surovinu, takzvaně kaši nadstavit. Ráda tak používám jáhly, ale také třeba luštěniny, třeba tahle bramborovo-hrachová kaše je fakt dokonalost sama.

Kaše

1. Brambory očistěte a překrojte napůl.
2. Očištěné brambory dejte do středního hrnce s vodou. 
3. K bramborám přidejte hrách, sůl a kmín a vařte do změknutí brambor a hrachu cca 30 minut.
4. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobno.
5. Na másle orestujte cibuli i česnek do sklovata.
6. Pokud se voda nevyvařila, slijte z brambor a hrachu vodu a přidejte k nim orestovanou cibuli s česnekem a máslo.
7. Tyčovým mixérem vše rozmixujte do kaše. Pokud je kaše moc hustá, přilijte trochu smetany.
8. Nakonec přidejte čerstvou pokrájenou pažitku.

Kapustičky

1. Kapustičky důkladně opláchněte a oloupejte první lístky.
2. Kapustičky zbavte košťálu a překrojte je napůl.
3. V pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni opékejte kapustičky řezem dolů cca 2 minuty. 
4. Poté kapustičky otočte na druhou stranu, vypněte plotýnku, a přikryjte pánev poklicí. 
5. nechte další 2 minuty kapustu pod poklicí změknout. 
6. Poté přidejte špetku soli a čerstvou petrželku nasekanou nadrobno.
7. Podávejte s kaší. 

 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Jašková

    zavřít okno