Ingredience: | |
vepřová plec nebo libová krkovice | 750 g |
cibule | 2 ks |
větší brambory | 8 ks |
bílá paprika | 2 - 3 ks |
velká masitá rajčata | 3 ks |
zelené fazolky | 2 hrsti |
bílé hlávkové zelí | cca 200 g |
cuketa | 1/2 ks |
rajčatový protlak | 1 malá plechovka (2 lžíce) |
čerstvá saturejka | dle chuti |
mletá sladká paprika | 1 lžíce |
koření čubrica (lze vynechat) | 1 lžička |
mletý pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Džuveč je skvělé balkánské letní jídlo, které voní sluncem. Zužitkujete do něj spoustu zeleniny ze zahrady, rajčata, cukety, papriky, fazolky atd. A ještě ke všemu se to peče vše v jednom ... pekáči. No nezní to úplně skvěle? Zní, a hlavně to tak i chutná. Vyzkoušejte.
Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje.
Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno, papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.
Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
Troubu předehřejte na 200-220°C.
Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.
Podrobné info: