

| menší salátové brambory uvařené ve slupce | 500 g |
| sterilované cibulky | 1 sklenka |
| jarní cibulka | 2-3 ks |
| čerstvý kopr (nemusí být) | dle chuti |
| majonéza | 2 lžíce |
| zakysaná smetana | 2 lžíce |
| mléko nebo smetana na vaření | 1 lžíce |
| dijonská hořčice | 1-2 lžičky |
| čerstvě mletý pepř | špetka |
| sůl | špetka |
| olej | trochu |
| Makrely: | |
| vyfiletovaná makrela | 2 ks |
| olej + máslo | na opečení |
| pepř (může být citrónový) | špetka |
| sůl | špetka |
| Ingredience: |
I makrela s bramborovým salátem může přistát na vánočním stole.
Brambory i se slupkou, pokud mají pěknou, nakrájíme na kolečka a opečeme na pánvi nebo v troubě na plechu. Vyjmeme na papírovou utěrku a odsajeme přebytečný tuk. Po částečném zchladnutí je vložíme do misky, přidáme cibulky bez nálevu, pokrájené jarní cibulky i s natí, posekaný kopr a osolíme. Z majonézy, zakysané smetany, mléka, hořčice a čerstvě namletého pepře vymícháme hladkou zálivku, s kterou spojíme salát. Promícháme a vložíme do lednice.
Makrelu pouze osolíme a zlehka opepříme, sama o sobě má výraznou chuť.
Na pánvi rozpálíme olej s máslem a vložíme filety nejprve kůží dolů. Filety přidržíme, aby se nám nezkroutily. Otočíme a opečeme z druhé strany.