Pažitka
Název:

Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou


Bramborový salát vánoční pro Snídani s Novou


Ingredience:
Ingredience:
brambory salátové (rohlíčky A)1,25 kg
střední cibule (100 g)1 ks
mrkev200 g
celer150 g
kyselá okurka100 g
sterilovaný hrášek100 g
pórek nebo řapík100 g
domácí majonéza400 ml
kysaná smetana nebo jogurt100 ml
Dijonská hořčice1 lžíce
cukr1 lžíce
citronová šťáva1 lžička
jablečný ocet nebo nálev z okurek1 lžička
vejce4 ks
petrželka hrstka
sůl špetka
pepř špetka
worcester dle chuti
Majonéza:
mléko nebo 12% smetana1,5 dl
slunečnicový olej3 dl
hořčice2 lžičky
jablečný ocet1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Letos dík veliké náhodě nebudu popisovat přípravu bramborového salátu společně s tím ostatním až někdy po večeři 24. prosince. Shodou okolností jsem nedávno v "salátové soutěži" vyhlášené TV Nova v pořadu Snídaně s Novou vyhrál a byl pozván do abych jej trochu okomentoval.

Ten opravdu český. Jinak samozřejmě připravuji salát v mnoha obměnách. Napadá mne jedna důležitá a každopádně příjemná informace vztahující se k bramborovému salátu: poslední dva roky se dík mnoha aktivitám spousty lidí stále zlepšuje kvalita brambor nabízených napříč obchodní sítí v ČR. Takže díky například Vám pane Vaňku za Peklo na talíři.

Že připravuji salát nejlepší, si tvrdit netroufám. Fakt ale je, že byl nejednou pochválen a jednou tak, že jsem byl opravdu pyšný. Tenkrát mne vaření ještě živilo a já takhle uprostřed léta napsal do jídelníčku restaurace, ve které jsem pracoval bramborový salát a smažený řízek. Šéf se divil a jeho žena povídá: "pozvu na oběd mámu. Ta jej dělá skvělý a jen tak nějaký nesní." I stalo se a maminka mé šéfky tehdy prohlásila: "já končím, tenhle salát je lepší než můj". Tož to vážně potěší…

Postup:
Brambory si uvařím už večer předem. Sleju vodu, nechám chvíli odpařit a znovu přikryté poklicí nechám odpočívat do rána.

Ráno nejdříve připravím majonézu. A protože jsem letos změnil trochu své priority, bude to majonéza mléčná.

Ta se mi opravdu ohromně osvědčila. Do klasické nádobky tyčového mixéru nalijeme 3. decilitry oleje. Samozřejmě kvalitního slunečnicového. Přidáme 1,5. decilitru plnotučného mléka o stejné (pokojové) teplotě. Dvě lžičky plnotučné, nebo lépe Dijonské hořčice. Lžičku octa (já jablečný). Sůl, pepř a špetku cukru. A to je vše! Ponorný mixér dáme až na dno a na nejnižší otáčky pomalu zvedáme. Několikrát protáhneme zpět dolů a nahoru. Konec!

Odložím asi na 30 minut do lednice ztuhnout (to není až tak nutné páč je opravdu hutná) a hlavně vychladit.

Oloupu si brambory a připravím základ. To znamená, že všechny suroviny, vařené, sterilované i syrové pokrájím na potřebné kousky.

- cibuli na velejemno
- mrkev a celer uvařím do poloměkka v osolené vodě s lžící sušené zeleniny a bylinek (Lidl), zchladím a pokrájím na kostičky
- okurky nastrouhám na hrubém struhadle, nebo pokrájím na nudličky
- pórek či řapík na jemné nudličky, respektive plátečky (řapík oloupaný)
- petrželku najemno posekám

Vše sesypu do mísy, přidám hrášek a ochutím vším, co zbývá. V poslední době rád přidávám směs mrazem sušené zeleniny s bylinkami z Lidlu. Pak teprve vmíchám majonézu, smetanu, promíchám, dodám brambory protlačené strunkou, opět vymíchám (jedině rukou abych rozdělil slepené kusy) a úplně nakonec vajíčka na kousky. Pak už promíchám jen opatrně.

V tuto chvíli je zajisté příjemné a důležité ochutnat. Ovšem opravdu akorát bude až za několik hodin. Končím li tedy asi v 11 hodin dopoledne, zbývá mu do večeře krásných 6 hodin odpočinku.

Tolik bramborový salát a ještě na skok zpět k vysílání pořadu
Musím přiznat, že jsem byl z účinkování značně a jak posléze zjištěno zbytečně nervózní. Sice, když mne někdo upozorní že v pondělí mi zatelefonuje s instrukcemi a já mu ve středu odpoledne volám sám, abych se dozvěděl že na mne zapomněl moc na náladě mi nepřidá. Ale chápu, že jeho vytížení je nejspíše nemalé. Nadále už ovšem jen samá pozitiva a jistoty 

Ráno před barákem bavorák v přesně dodrženém čase, příjemně povídavý řidič a rychlá cesta do studia. Tam přivítání roztomilou paní, jejíž jméno jsem bohužel nepostřehnul a za to se moc omlouvám páč byla úžasná. S Dagmar jsme si příjemně povídali, natáčení plné legrace bylo super a já si s radostí popovídal s krásnou Zorkou a Ivetou, moderátorkami, jež jsem si přál vidět zblízka. Tomášové mne naštěstí nevyvedli z míry jak jsem od nich původně očekával a opravdovým bonbónkem byla přítomnost pana Karla Gotta. Jak už mnohde psáno je to člověk veskrze příjemný a nevím, zda ze slušnosti či vrozené zvědavosti i komunikativní. Totiž na ten salát, ale hlavně mlékovou majonézu se mne přišel sám zeptat, přičemž se mi rovnou podepsal do výtisku receptu uvedeného výše. Takže teď je tento každopádně jedinečný 

Krásné bylo to dnešní ráno vážení a mohu vám klidně přiznat, že i když pro mne vánoce normálně začínají i končí právě jen tou štědrovečeří, letos je to jiné. Ti lidičkové mi udělali velikou radost a těch několik chvil s nimi strávených dost slušně pozvedlo náladu.

PS: Bylo až neskutečné s jakou rychlostí se ocitly má dvě kila salátu na chlebíčcích stejně jako podobné množství od Dagmar a hlavně jak rychle všechny zmizely. Chvály jsme zaslechli spoustu a ta od Zorky mne obzvláště potěšila. Co se týče bezprostřednosti celého osazenstva vysílání, byl jsem dokonale přesvědčen! O tom že když vidíte jejich například charitu, nejsou to jen sehrané scénky, ale opravdu přístup a chování dané jejich povahami. Nádherní lidé.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavel Míček

    zavřít okno