Pažitka
Název:

Bramborový salát


Bramborový salát


Ingredience:
Ingredience:
brambory1 kg
hrášek100 g
mrkev50 g
celer50 g
kořenová petržel50 g
kyselá okurka (vel. 3 - 6 cm)2 - 3 ks
cibule2 ks (cca 100 g)
česnek1 - 2 stroužky
tofunéza100 g
bílý jogurt100 g
obilné mléko50 ml
olej20 g
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Jen těžko si můžeme představit kapra či řízek bez salátu. Já osobně ho mám moc ráda, a tak ho připravuji nejen na Vánoce, ale i několikrát do roka, proto samozřejmě preferuji zdravější a lehčí variantu. Základem jsou samozřejmě brambory a nepostradatelnou součástí je majonéza, kterou jsem nahradila tofunézou. 

Ideálně se bramborový salát připravuje den předem, aby se důkladně odležel a chutě spojili. Brambory je dobré vařit ve slupce den předem, lépe se pak s nimi pracuje. Nejlepší je varný typ A, který je nejvhodnější pro vaření ve slupce a do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Je možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí. Salát udržujeme v chladu, ale servírujeme při pokojové teplotě, aby z něj netrnuly zuby.

Brambory si uvaříme ve slupce, druhý den oloupeme a nakrájíme na plátky, které můžeme orestovat dozlatova. Mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme. Okurky nakrájíme na menší kousky a cibuli nasekáme najemno. Vše dáme do mísy spolu s prolisovaným česnekem a promícháme s dresinkem z tofunézy, jogurtu, mléka a oleje. Na závěr dochutíme a necháme v ledničce odležet 24hod.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Michaela Lentesová

    zavřít okno