Pažitka
Název:

Bread pudding: žemlovka de luxe


Bread pudding: žemlovka de luxe


Ingredience:
Ingredience:
žloutky4 ks
cukr krystal3 lžíce
sůl špetka
mléko250 ml
smetana ke šlehání250 ml
vanilkový extrakt1 lžička
croissant2 ks
vánočkacca 14 malých plátků
malinová marmeláda pár lžic
čokoláda nasekaná na kousky100 g
Postup přípravy:
Původně měly přijít na řadu tartaletky číslo dvě, snad nevadí, že si chvilku počkáte. Pekla jsem tuhle žemlovku, průběh pečení postovala na Instagramu a tam i slíbila, že recept na ni uveřejním co nejdříve, tak tady je. Váhala jsem, jak tuhle dobrotu nazvat, v originále je to "bread pudding", čili něco jako chlebový nákyp, u nás podobně děláme žemlovku. Přiznám se, že žemlovku nesnáším už odmala, pronásleduje mě vzpomínka na mokrou zemlbábu ze školní jídelny, ani ten název tomu nepřispívá. Když jsem ale kdesi viděla fotku dozlatova a křupava upečeného nákypu z croissantů zalitých vanilkovým krémem, začala jsem si do mrazáku schovávat vánočku a croissanty, které jsme nestačili sníst. Dnes jsem jich konečně nastřádala dost, abych naplnila menší zapékací misku a mohla se pustit do pečení. Škoda, že vám nemůžu zprostředkovat, jak krásně to vonělo - obcházela jsem troubu jako mlsný kocour. Vanilkový krém, malinová marmeláda a čokoláda (u nás na to padl zlatý zajíc od Lindtu), to je prostě luxus, který pozvedne obyčejnou žemlovku na úplně jinou úroveň. 
 
PS: Ještě teplý nákyp jsme vezli na zahrádku k manželovým rodičům a chutnal úplně všem. Krom mne. Ta moje averze k žemlovkám je prostě nepřekonatelná. I přes tu všechnu vůni a zlatavou krásu jsem se nepřinutila ochutnat ani kousíček. Ach jo :-)

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí. V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Croissanty podélně rozřízneme, promažeme marmeládou a opět spojíme, plátky vánočky taktéž namažeme tenkou vrstvou marmelády a spojíme je po dvou. Vyskládáme jimi misku tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme kousky čokolády a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Nákyp pečeme dozlatova, asi 35 minut. Podáváme teplý.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno