Pažitka
Název:

Brokolice, cuketa pórek v páře se špenátem na cibulce, česnekem a amarantem


Brokolice, cuketa pórek v páře se špenátem na cibulce, česnekem a amarantem


Ingredience:
Ingredience:
dle potřebyČeské Ghíčko
brokolice1 ks
mražený špenát160 g
bílá cibule1/2 ks
menší očištěná cuketa1/2 ks
česnek1 stroužek
pórek30 g
amarant Adveni60 g
řepkový olej pár kapek
Postup přípravy:

Amarant neboli laskavec je jednoletou rostlinou, která má výhodné nutriční složení díky vysokému podílu kvalitních bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, řady vitamínů a minerálů. Amarant se používá v lidovém léčitelství a doporučuje se při prevenci a léčbě řady onemocnění (např. celiakie, cukrovka, obezita, vysoký cholesterol). Amarant má vyvážený podíl aminokyselin, obsahuje až dvakrát více bílkovin než běžné obiloviny. Svým složením se protein amarantu blíží spíše živočišnému než rostlinnému proteinu. Amarant je vhodný pro redukční dietu a diabetiky, protože má velmi nízký glykemický index. Amarantové semeno je také zdrojem nenasycených mastných kyselin a tukové látky skvalenu. Skvalen reguluje metabolismus tuků, zvyšuje imunitu, snižuje cholesterol a má výrazné antioxidační účinky. Zastoupení mikroživin je v amarantu také výhodné – obsahuje provitamín A, betakaroten, vitamín C, B a vyšší podíl minerálních látek – vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo.
Jelikož obsahuje squalen a lysin, dobře působí na tvorbu a regeneraci mozkových buněk, duševní vývoj dětí a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Podporuje prevenci a léčbu zácpy či rakoviny tlustého střeva. Mnoho sportovců užívá amarant jako hlavní či doplňkovou součást jejich stravy pro tvorbu svalové hmoty, a to díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vitamínů. Navíc je přirozeně bezlepkový.

Zeleninu omyjeme, brokolici, cuketu a pórek uvaříme v páře. Na Ghí si orestujeme bílou cibulku, přidáme povolený špenát a pokrájený česnek, prohřejeme a rozmixujeme. Než se nám v páře udělá zelenina, uvaříme si amarant. Propláchnutý amarant vaříme ve dvojnásobném množství vody cca 30 minut a necháme pod pokličkou dojít. Před konzumací zakápneme kvalitním olejem, já použila řepkový bio.

Amanrat lze konzumovat také na sladko například v podobě dezertu s ovocem. Je velmi výrazný takže je dobré jej kombinovat s výrazným ovocem, skořicí či kardamonem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno