Pažitka
Název:

Brokolicová polévka s chřestem, batátem, dýní, petrželkou, cuketou a pohankovými vločkami


Brokolicová polévka s chřestem, batátem, dýní, petrželkou, cuketou a pohankovými vločkami


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
batáty2 ks
máslová dýně80 g
petržel1 ks
malá brokolice1 ks
zelený chřest5 stonků
očištěný a vydlabaná cuketa1/2 ks
sůl dle chuti
pohankové vločky2 - 3 hrsti
voda1,5 l
Postup přípravy:

Batáty používám v kuchyni velmi ráda, dodávají připravenému pokrmu příjemnou nasládlou chuť. Dnes ráno jsem vstala, otevřela lednici a objevila jsem zbytek chřestu, načatou cuketu, máslovou dýni a už se polévka rýsovala. V horní polici se na mě smála nádherná malinká brokolice, nedalo se ji odolat, a jelikož máme velké výkyvy počasí, rozhodla jsem se polévku doplnit o pohankové vločky, které polévku zahustí, ale zároveň nám posílí imunitní systém. Tak pojďme na ní.

Zeleninu si očistíme, nakrájíme na menší kostičky. Připravíme si zelený chřest, omyjeme jej a oloupeme. Pokud máme mladé výhonky, není třeba loupat. Pokud jsou silnější, ohneme je jako luk, část stonku se odlomí, tuto část nevyhazujeme, využijeme ji rovněž v polévce. Zbylý chřest oloupeme až ke špičce a dáme stranou. V hrnci necháme rozpustit Ghí a orestujeme na něm pokrájené batáty, máslovou dýni, petržel, cuketu a na růžičky rozebranou brokolici, zalijeme vodou, osolíme, přidáme odlomené části chřestu. Když je zelenina měkčí, vyjmeme z polévky odlomené spodní části chřestu a přidáme do polévky pohankové vločky a zbylý chřest, který jsme si dali stranou, povaříme 5 minut.
Zeleninu v polévce můžeme jen pomačkat, kdo má rád hladké polévky může rozmixovat tyčovým mixérem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno