Pažitka
Název:

Budějická zelnice


Budějická zelnice


Ingredience:
Ingredience:
bílé zelí1/2 hlávky
velká cibule1 ks
olej dle potřeby
vývar nebo vodacca 1 - 1,5 l
máslo3 plnější lžíce
mouka3 zarovnané lžíce
zakysaná smetana2 kelímky
drcený kmín dle chuti
ocet dle chuti
sůl dle chuti
brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou dle chuti
Postup přípravy:

O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk.

Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte. 

Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30 - 40 minut, ochutnávejte. 

Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte. 

Do misky vyklopte smetany a pomalinku k nim přidávejte polévku a promíchávejte. Cílem je ohřát smetanu, aby se v polévce nesrazila. Směs nakonec pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte. 

Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Doporučuji 1 - 3 lžíce, podle toho, jak  máte rádi kyselé. 

Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku. Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno