

| Ingredience: | |
| bulgur | 250 g |
| máslová dýně | 500 g |
| cuketa | 300 g |
| jablko | 1 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| rozmarýn | 1 lžička |
| olej | dle potřeby |
| cibule | 1/2 ks |
| vývar | 3/4 l |
| petrželka | hrst |
| smetanový sýr (Lučina, Palouček) | na ozdobení |
Od té doby, co jsem v kuchyni začala používat bulgur, ho využívám i při přípravě bulgurota, tedy rizota z bulguru. Dnes jsem zvolila kombinaci nejen krásně barevné, ale i chutné zeleniny, a to dýně a cukety. Aby bylo bulguroto trochu jiné přidala jsem i jablko, které se do kombinace skvěle hodilo.
Na oleji si osmahneme nakrájenou cibulku, tak aby zesklovatěla. Poté přidáme oloupanou a nakrájenou dýní (na kostičky cca 1-2 cm) a opět chvíli opékáme, pak přidáme na stejné kostičky nakrájenou cuketu a jablko. Do zeleniny a jablka přidáme bulgur a vše promícháme, přidáme rozmarýn, sůl, pepř a zalijeme vývarem. Množství vývaru je v poměru 1 díl bulguru na dva díly vývaru. Vaříme cca 15-20 minut. Do změknutí zeleniny a bulguru. Pokud by se dříve vyvařil všechen vývar, tak v průběhu vaření dolijeme. Po uvaření do bulgurota zamícháme nasekanou petrželku a při podávání dozdobíme smetanovým sýrem.
Podrobné info: