Pažitka
Název:

Bulgurové karbanátky


Bulgurové karbanátky


Ingredience:
Ingredience:
maso dle vlastního výběru300 g
vařený bulgur1 hrnek
střední cibule1 ks
česnek2 stroužky
žloutek2 ks
sekaná máta hrst
sůl dle chuti
pepř špetka
mletý římský kmín špetka
mletý koriandr špetka
Postup přípravy:

Mám moc ráda recyklaci v kuchyni. Nejde ani o to, že bych byla tak šetrná hospodyňka, ale prostě mě baví vymýšlet recepty s určitým omezením. Z předchozího dne mi zbyla miska citronového pilafu a v lednici dva plátky vepřové kýty. Tak z toho vzniklo jídlo, které sice dýchá orientem, ale právě to vepřové z něj dělá typicky českou večeři. A upozorňuji že moc dobrou.

Maso si nameleme (já používám sekací nástavec ponorného mixeru) a nebo použijeme už maso mleté. Vařený bulgur je potřeba trochu rozmělnit, ideálně ho polovinu lehce rozmixovat, aby vytvořil pojidlo pro karbanátky (pokud tak neuděláte, na chuti to nic nezmění, ale karbanátky se budou drobit). 
Maso a bulgur smícháme, přidáme vejce, cibuli nakrájenou na kostičky, lisovaný česnek, suché i zelené koření a osolíme dle chuti. Vypracujeme masovou hmotu, ze které tvarujeme placičky, válečky, nebo kuličky dle vlastní nálady. 
Já jsem je opékala bez tuku na kontaktním grilu, ale je možné je opéct na vroubkované, nebo teflonové pánvi, nebo dokonce v troubě. Opékáme z každé strany cca 7 minut, záleží na tvaru a velikosti.

Karbanátky už nepotřebují přílohu. Stačí k nim lehký salát. Já použila rajčata, avokádo a jogurt a na dochucení lžičku domácího Ajvaru (směs pečeného lilku, paprik a další zeleniny) a nebo Harissu (arabská chilli pasta).

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno