Pažitka
Název:

Burek se špenátem


Burek se špenátem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka s vysokým obsahem lepku400 g
sůl4 g
vejce "M"1 ks
olej60 ml
voda (70°C)175 l
máslo na potírání
listový špenát dle potřeby
cibule dle chuti
česnek dle chuti
tvaroh dle chuti
zakysaná smetana dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Včera jsem viděla úžasné video, jak se dělá tažený štrúdl. Nedalo mi to a do dvou do rána jsem hledala, hledala a hledala ten pravý recept. Proto že doma neměli na štrúdl chuť. Udělala jsme tedy také tažené těsto, ale v podobě Burku se špenátovou náplní. Jsem naprosto nadšená a spokojená.
Teď už budu umět udělat i domácí těsto nejen na štrúdl, ale i filo (phyllo) na baklavu.
Technika na všechny tyto dobroty je skoro stejná, jen někde se vytahuje pomocí oleje a někde mouky se škrobem či samotné mouky.

Do mísy dejte veškeré suroviny na těsto a zpracujte do kompaktní koule. Tu nejméně 10 minut musí hníst, dokud nebude těsto měkounké a pružné. 

Poté ho rozdělte na dva kusy. Vytvořte z nich placky a ty obalte v oleji.

Každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut na lince odležet.

Mezi tím si můžete připravit náplň.

Jestliže použijete zmrazený špenát, tak ho nechte povolit a přebytečnou vodu odstraňte.

Na pánvi s trochou oleje osmahněte dosklovata cibuli s plátky česneku. Přidejte špenát a krátce ho prohřejte. Nadrobte tvaroh a vmíchejte i zakysanou smetanu. Nezapomeňte osolit a opepřit. Náplně není v burku tolik, tak je potřeba ji nachutit o trochu víc.

Jeden kousek těsta si vybalte a ideálně přímo na stole začněte dlaněmi roztahovat do stran. Pomozte si i hřbety rukou. Když už má kolo těsta cca 50 cm v průměru, položte ho znovu na stůl a začněte kolem dokola po kouscích vytahovat směrem k okrajům stolu.

těsto si pokapejte rozpuštěným máslem a na okraj dejte špenátovou náplň. 

Rolujte od okrajů směrem ke středu. Až budete přibližně v polovině, tak těsto srolujte jen ze dvou stran. Vzniknou vám tak dva válečky, které jsou na bocích spojené. Nožem tenké těsto prořízněte a budete mít dva válečky na dva burky.

Stočte je do patřičného tvaru, dejte na plech s pečícím papírem a pokapejte máslem.

Burky se pečou na 200°C přibližně 20 minut.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno