Pažitka
Název:

Butter chicken s rýží


Butter chicken s rýží


Ingredience:
Ingredience na marinádu:
stehenní kuřecí maso500 g
bílý jogurt60 g
česnek2 stroužky
koření garam masala1 lžička
mletá kurkuma1/2 lžičky
mletá skořice1/4 lžičky
mletý koriandr1/2 lžičky
cayenský pepř1/2 lžičky
Omáčka:
ghí40 g
cibule150 g
česnek3 stroužky
čerstvý zázvor10 g
koření garam masala1 lžička
mletá kurkuma1/2 lžičky
mletá skořice1/4 lžičky
rajčatový protlak20 g
loupaná rajčata konzervovaná400 g
smetana na šlehání250 g
máslo20 g
sůl1 lžička
voda, vývar dle potřeby
Rýže:
jasmínová rýže1 balení
římský kmín1 lžička
Postup přípravy:

Milovníci orientálních chutí, si přijdou na své. Můžete si být jisti, že nejen provoníte celý dům, ale  ještě si skutečně pochutnáte.

Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájejte na kostky.
Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem a veškerým kořením.
Do marinády vmíchejte kostky kuřete a uložte do lednice ideálně přes noc. Případně nechte maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.
Před úpravou maso s marinádou osolte a promíchejte.

OMÁČKA:
V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje.
Opečte v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě.
Vyjměte je z hrnce a dejte zatím stranou.
Teplotu plotýnky snižte na střední stupeň a v tuku po mase orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a osolte.
Až cibule zezlátne, přidejte rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor. Krátce orestujte.
Základ omáčky zasypte kořením a to za stálého míchání opečte.
Přidejte rajčatový protlak a krátce ho orestujte.
Vše zalijte loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru.
Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu plotýnky na nižší stupeň a nechte jemně probublávat 10-15 minut.
Omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Vmíchejte smetanu.
Do hrnce nasypte opečené kuřecí kostky a již jen krátce povařte.
Podle potřeby případně omáčku nařeďte troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolte.
Vypněte plotýnku a do hotového pokrmu vmíchejte máslo.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Dohnalíková

    zavřít okno