

| Ingredience: | |
| krůtí prso | 1 kg |
| směs čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, šalvěj, petrželka) | dle chuti |
| česnek | 2 stroužky |
| olivový olej | 2 lžíce |
| citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
| libová šunka | pár plátků |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| Salát: | |
| menší červená řepa | 1 ks |
| menší tuřín | 1 ks |
| umeocet | 1 lžička |
| strouhaný křen | dle chuti |
| zakysaná smetana | 150 g |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
K uvaření tohoto oběda mi byly inspirací holky z Herbáře. A jelikož jsem neměla chuť na žádnou teplou přílohu a dítě obědvalo u babičky, tak vznikla tahle barevná dobrota.
Všechny bylinky nasekáme na jemno a rozmícháme s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Ochutíme solí a pepřem. Krůtí prso podélně rozřízneme, ale ne úplně, jen tak, aby se dalo rozevřít. Vnitřek pomažeme bylinkovou směsí (nešetříme) a poklademe plátky šunky. Prso zavřeme a po obvodu zajistíme pomocí párátek nebo špejlí. Povrch ještě osolíme a vložíme do pekáčku. Lehce podlijeme a dáme odkryté péct do trouby na 180 stupňů asi na 50 minut. Mezitím, co se maso peče, připravíme salát. Nastrouháme si červenou řepu a tuřín na hrubo, přistrouháme křen podle chuti (na jemno) a osolíme a opepříme. Na závěr vmícháme umeocet a zakysanou smetanu. Nechte si chutnat!
Podrobné info: