

| Bazalková pomazánka s česnekem: | |
| smetanový sýr | 100 g |
| změklé máslo | 100 g |
| česnek | 4 stroužky |
| bazalka | 2 hrsti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| Pikantní bylinková pomazánka: | |
| změklé máslo | 150 g |
| tvaroh ve vaničce | 250 g |
| pažitka | dle chuti |
| bazalka | dle chuti |
| tymián | dle chuti |
| petrželka | dle chuti |
| chilli koření (mletá pálivá paprika) | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| Pažitková pomazánka: | |
| smetana | 50 ml |
| Lučina | 120 g |
| tvaroh | 250 g |
| sůl | špetka |
| pažitka | dle chuti |
Bylinky tu byly odnepaměti a jejich léčivé účinky a látky prospěšné našemu tělu jsou již známy. A proto neváhejte zařadit bylinky do vašeho jídelníčku. Bylinka je od pažitky přes petrželku, bazalku až po rozmarýn či tymián, a proto i jednoduché bylinkové pomazánky ozvláštní a provoní vaši snídani, svačinu či studenou večeři. Bylinkové pomazánky jsou velmi rychlé a tak se hodí třeba i na jednohubky pro nečekanou návštěvu, nebo jen tak k telce.
Bazalková pomazánka s česnekem
Nejprve si v misce vymícháme (umixujeme) sýr s máslem v hladký krém, který osolíme a opepříme. Poté přistrouháme česnek a na jemno pokrájenou bazalku. Vše umixujeme v hladkou a lahodnou pomazánku. Pokud bude potřeba, můžete zakápnout řepkovým nebo olivovým olejem. Podávejte nejlépe na opečeném pečivu například s rajčátky.
Pikantní bylinková pomazánka
V misce si nejprve utřeme máslo, sůl, chilli koření, pepř a na jemno posekané bylinky. Poté přidáme tvaroh a vše pomocí mixéru ušleháme v hladkou lahodnou pomazánku. Podáváme s bílým toustem či pečivem - nejlépe opečeným na sucho v troubě.
Pažitková pomazánka
Do misky vložíme Lučinu, tvaroh, přidáme smetanu a osolíme. Vše ušleháme v hladký krém. Poté nakrájíme pažitku na jemno a vmícháme do připraveného tvarohového krému.
Podrobné info: