Pažitka
Název:

Caesar salát


Caesar salát


Ingredience:
Ingredience:
římský salát1 ks
parmazán vcelku dle potřeby
menší bageta (nejlépe den stará, nebude tak měkká)1 ks
Zálivka:
čerstvé žloutky2 ks
estragonový vinný ocet1 lžička
dijonská hořčice1 - 2 lžičky
olivový olej100 ml
česnek1 stroužek
filety z ančoviček4 ks
cukr1 - 2 lžičky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Nedávno jsem si říkal, že bych mohl zkusit poprvé udělat nějaký ten salát. Volba padla na Caesar salát. Přiznám se, že takový salát jsem jedl v restauracích asi jen dvakrát, věděl jsem co od toho očekávat. Ale ejhle! Postupně jsem se začetl co pravdu má Caesar salát obsahovat. Vlastně to, co dostane člověk v našich restauracích, ve skutečnosti žádný Caesar salát není. Ve skutečnosti je to maximálně směs salátů, maximálně tak pro králíky s kuřecím masem. Člověk se furt učí a poznává a tak jsem se vrhnul na Caesar salát tak jak má být. Samozřejmě receptů je na netu miliarda a tak teď už bude o jeden víc.

1. Římský salát si rozděláme na jednotlivé listy a pořádně omyjeme a necháme okapat nebo zabalíme do utěrky. Bagetu zbavíme kůrky a nakrájíme na menší kousky. Ty pak lehce osmahneme na pánvi a použijeme jako krutony.

2. Ve střední misce si smícháme žloutky, estragonový vinný ocet, dijonskou hořčici, olivový olej, ančovičky, prolisovaný nebo najemno nakrájený stroužek česneku, cukr, sůl a pepř. Nejlépe metličkou.

3. Dle chuti případně dosolíme nebo dopepříme.

4. Necháme chvilku odstát a mezitím si nakrájíme římský salát a připravíme osmahnuté krutony.

5. Hotovou zálivku smícháme se salátem ve větší míse a například pomocí škrabky na brambory nastrouháme parmazán, který se salátem promícháme. Parmazán dodá chuť.

6. Servírujeme do hlubokého talíře nebo misky, přidáme krutony, nastrouháme čerstvé plátky parmazánu a máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Jarda Poustecký

    zavřít okno