

| Ingredience: | |
| římský salát | dle potřeby |
| starší bílé pečivo na krutony | dle potřeby |
| parmazán | dle potřeby |
| na másle orestované krevety | dle chuti |
| Zálivka: | |
| žloutek | 2 ks |
| dijonská hořčice | 1 lžička |
| cukr | 1 - 2 lžičky |
| rostlinný olej | 100 ml |
| bilý vinný ocet | 1 lžička |
| ančovičky | 4 ks |
| česnek | 1 menší stroužek |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
Caesar salát je nejčastějším salátem ve většině restaurací. Ovšem ne všude chutná a vypadá stejně, přestože receptura je jen jedna. Hlavně Češi si zase upravili recept k obrazu svému.
Nejprve připravíme zálivku. V misce vymícháme metličkou nebo ručním šlehačem žloutky s cukrem, octem, solí a pepřem. Do směsi postupně pomalu za stálého míchání přiléváme olej a vymícháme do požadované konzistence majonézu. Do ní pak vmícháme najemno posekané ančovičky a utřený stroužek česneku. Odložíme do lednice.
Z bílého pečiva nakrájíme věší krutony a nasucho je opečeme na pánvi. Necháme vychladnout.
Římský salát nakrájíme na proužky, parmazán nastrouháme na hobliny a dvě třetiny přidáme k salátu. Přihodíme krutony a vše důkladně spojíme zálivkou. Všechny kousky salátu by měly být obalené zálivkou. Podáváme posypané zbytkem parmazánu, případně s orestovanými krevetami nebo proužky kuřecího prsa.