Ingredience: | |
candát upravený na filety | 1 ks |
šalotka nebo malá cibulka | 1 ks |
máslo + 1 lžíce oleje | kousek |
suché bílé víno | 3 lžíce |
smetana | 150 ml |
čerstvá pažitka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Byli jsme o víkendu s klukama a partou přátel rybařit, tak jsem přivezla domů nějaké vzorky. Dnes na jídelníčku tedy candát. Naše snad nelepší česká ryba, v obchodě za něj zaplatíte až 360,-Kč za kilo, hrůza ... Rybu je dobré ostrým nožem vyfiletovat, pak nebudete mít problém s žádnou kostí, všechny zůstanou u páteře. Dravce je nejlepší připravovat co nejjednodušeji, protože mají opravdu skvělé maso.
Filet překrájíme na menší kusy a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm nejprve kůží dolů opečeme z obou stran. Když dáváte rybu kůží na pánev, vždy ji rukou přitiskněte ke dnu, aby se pak kůže nekroutila a opekla se rovnoměrně. Pak rybu vyndejte a uchovejte v teple. Do pánve (pokud je potřeba) přidejte kousek másla a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Zalijte ji vínem a nechte odpařit. Pak přilijte smetanu a trochu zredukujte, osolte a nakonec vmíchejte posekanou pažitku. Do omáčky je dobré taky nakonec přidat malinko najemno nastrouhaného křenu.
Podrobné info: