Pažitka
Název:

Candát na másle s pažitkovou omáčkou


Candát na másle s pažitkovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
candát upravený na filety1 ks
šalotka nebo malá cibulka1 ks
máslo + 1 lžíce oleje kousek
suché bílé víno3 lžíce
smetana150 ml
čerstvá pažitka dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Byli jsme o víkendu s klukama a partou přátel rybařit, tak jsem přivezla domů nějaké vzorky. Dnes na jídelníčku tedy candát. Naše snad nelepší česká ryba, v obchodě za něj zaplatíte až 360,-Kč za kilo, hrůza ... Rybu je dobré ostrým nožem vyfiletovat, pak nebudete mít problém s žádnou kostí, všechny zůstanou u páteře. Dravce je nejlepší připravovat co nejjednodušeji, protože mají opravdu skvělé maso.

Filet překrájíme na menší kusy a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a rybu na něm nejprve kůží dolů opečeme z obou stran. Když dáváte rybu kůží na pánev, vždy ji rukou přitiskněte ke dnu, aby se pak kůže nekroutila a opekla se rovnoměrně. Pak rybu vyndejte a uchovejte v teple. Do pánve (pokud je potřeba) přidejte kousek másla a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Zalijte ji vínem a nechte odpařit. Pak přilijte smetanu a trochu zredukujte, osolte a nakonec vmíchejte posekanou pažitku.  Do omáčky je dobré taky nakonec přidat malinko najemno nastrouhaného křenu. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno