

| Ingredience: | |
| nedozrálá rajská jablíčka | 1 kg |
| cibule | 250 g |
| jablka | 250 g |
| česnek | 2 stroužky |
| rozinky | 100 - 150 g |
| feferonka | 1 ks |
| cukr krystal | 200 g |
| sůl | 1 lžička |
| ocet | 2 dcl |
| mletý pepř | 1 lžička |
| mleté nové koření | 1 lžička |
| mletý zázvor | 1 lžička |
Blíží se konec sezóny rajčat, u někoho dříve, u jiného později, ale stejně se dostaneme do fáze, že některá rajčata zůstanou nedozrálá... A v tomto okamžiku přichází na řadu ČATNÍ Z NEDOZRÁLÝCH RAJČAT.
Co je to chutney (čatní)? Chutney pochází z Anglie. Je to hustá omáčka, připravovaná ze zeleniny, ovoce, koření a různých přísad. Chutney je sladko-kyselé s příchutí orientálního koření. Správnou a vyváženou chuť získá teprve uležením. Čatní se podává především k masu a většinou stačí lžička nebo dvě. Často se přirovnává k salse z latinské kuchyně, nebo omáčkám z evropské kuchyně. Podle původního receptu se však chutney připravuje tak, že se ovoce, cibule a hrozinky zvolna vaří s octem, hnědým cukrem a kořením po dobu nejméně dvou hodin.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Směs dáme do kastrolu, přidáme rozinky, zastříkneme vodou a za občasného míchání dusíme alespoň 30 minut. Poté přidáme cukr, sůl, ocet, koření a zase dusíme. Průběžně mícháme, až směs mírně zhoustne. Ještě horké chutney plníme do čistých lahví, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Podrobné info: