Ingredience: | |
celer | 500 g |
jablka | 350 g |
nastrouhaný zázvor | 1 lžíce |
cibule | 1 ks |
zeleninový vývar | 1,2 l |
olej | dle potřeby |
máslo | dle potřeby |
Pesto: | |
sardinky | 1 konzerva |
sušená rajčata | 10 g |
orestované mandlové plátky | 10 g |
petržel | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Miluji polévky a dnes pravý čas na něco netradičního (tedy pro mne). Ze zeleniny mám oblíbený celer, jehož chuť podpoří domácí jablíčka a i právem nazývaný lék zázvor. Zázvor je ale potřeba povařit nebo usušit, aby mohly být jeho účinné látky využity. Zázvor obsahuje okolo 650 látek, ale nejvýznamnější je zejména 6-šogaol.
Na směsi oleje a másla osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme zázvor a poté nakrájená oloupaná jablka. Pomalu restujeme cca 10 minut. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Polévku rozmixujeme a zakápneme pestem ze sardinek, které připravíme rozmixováním všech ingrediencí.
Podrobné info: