Pažitka
Název:

Celerová polévka s jablky a zázvorem


Celerová polévka s jablky a zázvorem


Ingredience:
Ingredience:
celer500 g
jablka350 g
nastrouhaný zázvor1 lžíce
cibule1 ks
zeleninový vývar1,2 l
olej dle potřeby
máslo dle potřeby
Pesto:
sardinky1 konzerva
sušená rajčata10 g
orestované mandlové plátky10 g
petržel dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Miluji polévky a dnes pravý čas na něco netradičního (tedy pro mne). Ze zeleniny mám oblíbený celer, jehož chuť podpoří domácí jablíčka a i právem nazývaný lék zázvor. Zázvor je ale potřeba povařit nebo usušit, aby mohly být jeho účinné látky využity. Zázvor obsahuje okolo 650 látek, ale nejvýznamnější je zejména 6-šogaol.

Na směsi oleje a másla osmažíme nakrájenou cibulku, přidáme zázvor a poté nakrájená oloupaná jablka. Pomalu restujeme cca 10 minut. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Polévku rozmixujeme a zakápneme pestem ze sardinek, které připravíme rozmixováním všech ingrediencí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno